Számítógép hűtők, számítógép házak? Hogy működik ez?
Számítógép háznak egy sharkoon t28 at néztem magamnak, jó szellőzése, cable management, nagy ablak, szép kinézete, stb stb miatt.
Na most, ehhez a házhoz 3db ledes ventillátort adnak alapból, ez ugye gondolom 3db 4pines csatlakozót igényel, vagy egyátalán a 4.pin a ledet jelenti, a 3pinessel szemben?
Na most, néztem egy alaplapot (asrock b85 anni...)
Ehhez az alaplaphoz 1db 4pines 1db 3pines ventillátoros csatlakozója van (meg a cpunak is van pluszba egy 4pines 3pines mellé)
Akkor ez azt jelenti hogy az alaplapom nemfogja tudni kezelni a 3ventillátort?
Vagy a ventillátorokoat egybe lehet kötni, és akkor egy csatlakozóval megy az alaplapba? Vagy hogy megy ez?
Ahhogy néztem még egy 40k-s alaplapnak sincs 3db 4pines csatlakozója
A válaszokat előre is köszönöm :)
Nem, a 4. pin az nem a ledeknek ad plusz tápot.
A 3 pines ventik is adnak tápot a lednek.
A 4. pin az a venti vezérlésének módjára utal. Nevezetesen a PWM vezérlésre.
A hagyományos 3 pines csati úgy néz ki, h pozitiv, negatív, és egy venti fordulatszám szabályzó ág.
Ez a ledet is ellátja árammal, mint már írtam, az sorba van kötve a venti házába beszerelve, szóval ha megy a venti, akkor a led is ég.
A negyedik pin arra utal, h az adott csatlakozó olyat is tud, h PWM alapú fordulatszám vezérlés.
Ez korszerűbb venti fordulatszám vezérlést jelent, (nem írom le a működési elvét, mert van erre sokféle rajzos leírás, rákereshetsz).
A processzor melletti hűtő csatlakozók manapság már többnyire mindig ilyenek, de korszerűbb alaplapokon még 1-2 pluszban szokott lenni.
De ha az alapra csak 1-2 plusz ventit lehet a CPU hűtőn kívül tenni, akkor is be lehet szerelni több ventilátort, mert van olyan átalakító, ami a molex csatiból tud venti tápcsatit csinálni.
Komoly, drága, márkás ventikhez adni is szoktak a gyártók.
"A hagyományos 3 pines csati úgy néz ki, h pozitiv, negatív, és egy venti fordulatszám szabályzó ág"
Nem a 3 pines ventit feszültség alapon szabályozza(ehhez elég 2 kábel is, tehát a 2pines venti sebességét is képes szabályozni az alaplap). A 3. kábel az alaplapnak ad infót arról, hogy a venti mennyivel forog és ezt az alaplap csak arra használja, hogy ha megakad a venti akkor jeleni tudja, hogy gond van. Ez semmi másra nincs használva.
A 4. kábel (PWM) esetén a venti mindig 12V-ot kap, és ez szabályozza, a sebességét olyan módon, hogy ki-be kapcsolgatja a ventit másodpercenként többször is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!