TV-t lehet monitorként használni?
Philips laposTV, HDMI bemenettel. A számitógépnek is van HDMI kimenete.
Tönkrement a monitor, és most nem tudnék újat venni, ezért kérdezem.
Amíg megírtad a kérdést akár össze is dughattad volna és kiderült volna.
Egyébként igen lehet, de azért nem ugyan az a kettő.
pont azért kérdezem, mert nem ugyanaz a kettő, másra lett dizájnolva, de beszéltem az asszonnyal és inkább egy nagyobb TV-t vennénk, és a kisebb TV-t befognánk monitornak. Szóval a kérdés az lenne, ha összedugom HDMI-vel, és működik, akkor további teendőm nincs, is, nyugodtan használhatom monitorként?
Tudom, kicsit hüyle a kérdés, de nem értek hozzá annyira :-)
jah, én is valami ilyesmire gondoltam, hogy egy monitort arra hegyeztek ki, hogy minden pixel szépen látszódjon, sok állóképpel (böngészés, doksi irás), mig egy TV a mozgóképekre vagy kialakitva.
Köszi, akkor összekötöm és kipróbálgatom, hogy hogy fekszik. Meg hogy hosszútávon a szemet mennyire bánthatja, ronthatja a nem optimalizált kép, az még kérdés.
Én használtam már 40 colos full-hd TV-t monitornak, és ott szép volt a kép.
Monitor és TV között a fő különbég, hogy monitornál általában több a képbeállítási lehetőség. TV-knél a játék mód kb ugyanaz, minz ka monitort haszunálnál.
A másik különbség a magsabb input lag TV-k esetén, de ez erősen típusfüggő.
Én pl tervezek egy 40 colos 4k TV-ta másodlagos monitornak full-hd mellé.
Ma már léteznek olyan "lapos" TV-k, amelyeknek van kifejezetten monitor üzemmódjuk is. Ilyenkor gyakorlatilag ugyanúgy működnek, mint egy monitor, csak nagyobb a méretük, mint az átlagos monitoroké.
Viszont van egy gátló körülmény: mivel a felület nagyobb, a manapság (monitoron) használt felbontásnál nem tűnik olyan tisztának, élesnek a kép. Persze ez attól is függ, mekkora távolságból nézzük. Nagyobb felbontásnál (ha egyáltalán hajlandó rá a videokártya) szebb a kép, de itt meg a TV felbontóképessége a határ, arról nem is beszélve, hogy minél nagyobb a felbontás, annál kisebbek a betűk, az ikonok stb.
Megnézegettem a TV és a monitor felbontását, és az a helyzet, hogy egy monitornak sokkal nagyobb a pixelsűrűsége (mert gondolom arra találták ki, hogy 1 méter távolságból nézzük, a TV-t meg 3 méterről).
Szóval a régit 17 colos monitorom 1280*1024-et tud, képátló 43 cm.
A kinézett TV pedig a Samsunk UE32 J4000 80 cm-es, 32 colos, 1366*768-es felbontással.
Gyors számolgatás után az jött ki, hogy a monitoromnak több mint 4x akkora a pixelsűrűsége, mint amennyi a kinézett TV-nek lenne, szóval szerintem emiatt nem nagyon használhatjánk a TV-ket monitornak.
Meg ugye alapból is, mikor monitort nézünk, akkor a képátmérőt és a felbontást együtt nézzük.
TV vásárlásnál meg csak a képátló érdekel, meg az , hogy szép legyen a képe, de a felbontást, legalábbis eddig nem néztem soha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!