Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Tényleg igaz hogy az alaplap...

Tényleg igaz hogy az alaplap könnyen meghibásodhat?

Figyelt kérdés
Azt szokták nekem mondani, hogy az alaplap könnyen elromolhat, mert több rétegből áll, és könnyen elromolhat, míg a processzor az a része a számítógépnek, ami a legstrapabírobb, mert zárt helyen vannak benne a dolgok. Az alaplap tényleg könnyen megsérülhet, vagy meghibásodhat ?

2015. okt. 25. 11:36
 1/5 anonim ***** válasza:

Ez erősen relatív, de pl. ha a hátlap mögül hiányzik egy távtartó, ezt te nem veszed észre és mégis becsavarod, könnyen lehet, hogy úgy megsérül, hogy már viheted is papírnehezéknek (jobb esetben csak gyorsan korrigálni kell a hibát, ki kell csavarozni, hogy visszaálljon eredeti helyzetébe és már használható is). Ha jól van behelyezve, akkor leszámítva azt, hogy egy-egy kondi elszállhat, maximum egyéb hardveres hiba tud végezni vele, pl. táp túlfeszültséget okoz, vagy videokártya szétégeti a sínt.

De félretéve azt, hogy valaki ügyetlen, vagy pedig egyéb hardverből származó hiba következik be, nem nevezném sérülékenynek.

2015. okt. 25. 11:40
 2/5 anonim ***** válasza:
Az alaplapot a legkönnyebb amortizálni. Elég egy megcsúszó csavarhúzó, egy nagyobb nyomás középtájon, egy rossz helyre került vezető-anyag, egy rossz táp, vagy egy elszúrt BIOS flash. A processzor azért strapabíróbb, mivel azt elég ritkán kell kivenni az alaplapból, illetve a fémkupak megvédi a lesarkazástól. Viszont ott meg a lábakra kell nagyon figyelni, mert ha elhajlanak, vagy letörnek, az könnyen a processzor végét jelentheti.
2015. okt. 25. 11:51
 3/5 Trevor. ***** válasza:

Régi gépemben 10+ éves az alaplap és egyedül a kondenzátorok többsége púposodik, de még azok is működnek. Ha egyszer berakod és évekig a helyén van, akkor nem lesz egyhamar baja.

Processzor már csak a működési elve miatt is sokáig bírja.

2015. okt. 25. 11:57
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Alaplapot iszonyat könnyű kinyírni, egy tanácsot fogadj meg, ha szerelsz, levan véve a gép oldala, és a gép bekapcsolva van, akkkor semmi fémmel ne közelíts az alaplap felé se tollal, se csavarhúzóval. Én véletlen tollal értem hozzá valami kis cucchoz, onnantól kezdve a gép nem kapcsolt be többet, és egy kondi is felrobbant szószerint.
2015. okt. 25. 13:39
 5/5 Trevor. ***** válasza:

Engem meg egyszer úgy megbaxott az áram, mikor hozzáértem az alaplaphoz, a gép be volt kapcsolva, hogy repültem hátra egy jó métert :D

Azóta csak óvatosan közelítek felé.

Még a Pci-exprexx X16 slot végén lévő kis pöcköt könnyű letörni.

2015. okt. 25. 14:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!