Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Kitudom használni a notebook...

Broaktor2 kérdése:

Kitudom használni a notebook RAM 667Mhz-ét egy 1333Mhz-el?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy Acer Aspire 5920g notebookal rendelkezem aminek a ramja 2Gb 667Mhz-es. Egy Speccy nevű diagnosztizáló programmal megtudtam hogy a 667 ből 333-at használ. No ezzel tisztában vagyok hogy a ramok sebessége csak a felével megegyező! De azzal nem vagyok teljesen tisztában egy notebook esetében, hogy ha én lecserélem egy 1333Mhz-re, akkor ugyan úgy kezeli a laptop?

A specifikációjában azt írja a rendszermemóriára, hogy "legfeljebb xGb 667Mhz-es". A processzor 800Mhz-es FSB-vel rendelkezik. Hát legalább a 667-et jó lenne kihasználni.

2015. szept. 21. 17:59
 1/2 anonim válasza:

Két dologgal kell tisztában lenni. Első a DDR memória bevezetése óta a memória fizikai órajele mindig fele az úgynevezett effektív órajelnek. A DDR memória az órajel felfutó és lefutó élére is adatokat rak az adatbuszra, ezért nevezik "double data rate" memóriának. A notebookban használható RAM-ok megnevezésekor vagy RAM-ok eladásakor mindig az effektív (kétszeres) órajel szerepel, míg a diagnosztizáló programok (pl: CPUZ) a fizikai órajelet adják meg. Például egy DDR2-667 RAM fizikailag 333 MHz-es órajellel van meghajtva.

A másik: hogy egy notebook milyen frekvenciával hajtja meg a benne lévő RAM-ot az elsősorban az alaplapi chipset-től függ és notebookoknál ez nem változtatható (a BIOS setupban). Ezért ha egy 667 MHz-es (effektív) frekvenciájú RAM-ot igénylő (és használó) notebookba 1333 MHz-es (effektív) frekvenciájú RAM-ot teszünk, azt is csak 667 MHz-es (effektív) frekvenciával fogja működtetni. Természetesen a fizikai órajel 333 MHz lesz mindkét esetben.

2015. szept. 22. 08:55
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszi, de már a kérdésemben kifejtettem hogy tisztában vagyok a ramok effektív és esetleges nem effektív dolgairól. És igen, azért akarom 1333Mhz-es ramot hogy 667Mhz-et nyerjek. Ki akarom használni ennek a vacak gépnek az adottságait.

No de a 6Km-es magyarázkodás után megkaptam a választ. Függ a hülye chiptől is. Köszönöm

2015. szept. 23. 16:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!