Hogyan tudnám 2-4 merevlemez tartalmát elérhetővé tenni bárhonnan bármikor a legköltséghatékonyabban?
Nas szervereket nézegettem,de csak akkor használnám azokat,ha nincs jobb megoldás.
2-3db 1 TB-os (sata) merevlemezt szeretnék megosztani(most is meg vannak osztva,de csak az itthoni géppel,és annak a tápja felvesz 400W-ot,ha leterhelem).
Néztem raspberry pi-os megoldást is,tetszett is,de érdekelne,hogy tudtok-e egyszerűbb megoldást.
Illetve amennyiben fix ip címünk van,megoldható hogy elérjem a merevlemezeket hálózaton kívülről is?
Jó lenne,ha tudna kissebb videókat is streamelni,hogy ne kelljen átmásolni(persze a fő cél,hogy elérhetőek legyenek az adatok),ha viszonylag biztonságos lenne,de például nem akarok rajta torrentezni,se hasonlóakat.
Köszönök szépen minden választ!
Túl sok az igényed! Dönts el, melyik ujjad szeretnéd megharapni! :)
a) NAS
pro: könnyű beállítani, egy kész rendszert kapsz jó teljesítménnyel és viszonylag alacsony fogyasztással
kontra: az ára nem épp a legbarátibb és beállítások terén sincs korlátlan szabadság (az egyszerűségnek ára van)
b) raspberry pi2
pro: még alacsonyabb fogyasztás, korlátlan szabadság, kisebb hely, alacsonyabb ár
kontra: a merevlemezekhez kell venni usb-s keretet ami növeli a kiadásokat
én a málnapc-t javasolnám (még akkor is ha a nas erre van kitalálva), mert ott ha beállítasz egy vpn-t akkor megfelelő biztonságban érheted el a fájljaidat kívülről is és van "alkotói szabadságod" :) bármit hozzábütykölhetsz!
(nem akarok ezzel heves vitát kiváltani, aki nas párti az használja azt... ez csak az én véleményem)
Igen,a külső keretekhez általában lehet külső tápot adni.
Találtam 17ért is Nast,de az olyan....
Köszönöm szépen a válaszokat!
A régi gépes megoldás mennyire működne?Tényleg olyan keveset fogyasztana egy régi számítógép?Ha valakinek van tapasztalata (pl.:wdhun,milyen gép ez?részleteznéd akár privátban egy kicsit?)
Van itthon egy intel asszem,400mhz-es,egy magos,nagyon régi,illetve egy 2 magos celeron 2ghz-es.Gondolom a processzor fogyasztása a számottevő (utána a merevlemez,de azok már megvannak) és utána az alaplap.Nincs itthon ilyen műszer,amivel lemérhetném a fogyasztását.Illetve szerintetek ezek közül valamelyik elég lenne hogy kiszolgáljon egy video streamelést?
A gép fogyasztása sok mindentől függ. Pl tápegység hatékonysága, alkatrészek fogyasztása, hűtés száma (amit lehet passzívra kell cserélni). stb...
Én lemértem nekem ~40W körül eszik a gép.
p2 ~500MHz; 256MB RAM; passzív inno3d videokártya (úgysincs monitor hozzá); 1db 160GB IDE HDD
video stream-re lehet elkellene az a dual celeron. sőt.. megkockáztatom hogy alacsonyabb fogyasztás mellett lenyomná a málna 4 magos arm-je
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!