Hogyan tudom leformázni a pendrive-omat exFAT-ről NTFS-re?
Bátyám vett egy Kingston 128 Gb-es pendrivot. Most abba nem szeretnék belemenni, hogy hamis-e vagy sem, mert több, mint valószínű, hogy az. (mert 6000 ft-ért vette újonnan garancia nélkül a vaterán)
Gyárilag FAT32-n volt, namost 30-40 Gb után bármilyen filmet másoltam rá (-2 Gb alattiakat), nem játszotta le.
Hibát írt ki a lejtszó (többfélét is kipróbáltunk) mind PC-n, mind TV-n és érdekes mód, kimásoltam ezeket a filmeket és akkor már a gépemen sem játszotta le.
Mintha megfertőzte volna a pendrive a rámásolt filmeket. (vírusírtó nem talált rajta semmit)
Namost ezután leformáztam, de azt írta ki a Windows 7, hogy "nem tudta befejezni a formázást."
Csak exFAT-be engedi formázni, de azt meg nem ismeri fel bátyám XP-s gépe és TV-je sem.
A másik verzió meg csak az NTFS, ez a kettő van összesen
Próbáltam lemezkezelőből, Parancssorral formázni, és átkonvertáli, de eredménytelenül.
Live Linux, GPAERTE progrrammal töröld a partíciót majd hozz létre egy újat.
Ezzel biztos hogy az a méret lesz amekkora, szóval kiderül tényleg 128GB -e.
(Viszont 30GB felett a FAT32 nem igen használható, NTFS a célszerű)
A méret hardveresen van beleírva. A gparted is ugyanakkorának fogja látni, nem a tényleges méretét.
A trükk az, hogy kitapasztalod, meddig tudsz rá biztonságosan, hiba nélkül írni, aztán csak akkora partíciót csinálsz rá, a többi "szellem" részt meg üresen hagyod.
Namost az a kérdésem, hogy mi az a live linux és mit kell vele csinálnom?
Illetve a másik, hogy mi az "GPAERTE"?
Mert rákerestem a google-ban és egy GPARTED nevű programot találtam csak, amit le kell tölteni és ki kell írni CD-re, majd arról indítani a rendszert... én ezt meg is tettem, de ha rákattintok a CD-re, akkot csak telepítő fájlokat látok, semmi olyan alkalmazást, amire ráklikkelve megnyílna bármlyen program.
Egyébként a MiniTool Partition Wizard progival próbálkoztam, de abban sem tudom, hogy jók-e ezek a beállítások a patríció létrehozására, mert bár kiírja futtatás után, hogy NTFS lett az új fájlrendszer, de a Microsot viszont még mindig az exFAT-ot ír ki, és a program újramegnyitása után már ott is exFAT van.
(Egyébként nem volt rajta patríció.)
A CD-ről el kell indítanod a gépet, mint egy windows telepítő lemezről. Az egész onnan fog futni, innen a live elnevezés.
Egyébként lemezkezelőből is próbálhatod, ha az ismerősebb. Nem formázni kell, hanem egyszerűen jobbklikk a partícióra, és kötet törlése. Utána jobbklikk az üres helyre, és új kötet létrehozása, és akkor ne feledd a kicsi méretet megadni.
(Megjegyzés: A lemezkezelő meg a sajátgép nem ugyanaz. A lemezkezelőt úgy éred el, hogy a sajátgépre jobbklikkelsz, kiválasztod a menüből, hogy kezelés, majd a megjelenő ablakban a bal szélen lent kiválasztod a lemezkezelőt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!