Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogyan kommunikál a processzor?

Hogyan kommunikál a processzor?

Figyelt kérdés

Azt tudom hogy lehet építeni processzort, és azt még értem is hogy hogyan ad össze von ki számokat, logic gate-ekkel (nem tudom mi a nevük magyarul). Elkezdtem nézni egy nagyon jó tutorialt hogyan lehet építeni egy 8-bites számítógépet de nincsen befejezve. Mi kell a processzor mellé azzal, hogyan kommunikál, és milyen programot kell letöltenem/írnom hogy működhessen a gép?

Ismertek valamilyen tutorialt? lehetőleg magyart ha az nem akkor viszonylag egyszerűbb angolt?

Tudom hogy nehéz lehet nem fogok neki állni, addig biztos amíg nem értem teljesen, de utána már miért ne. Türelmem van, és időm is :)

#építés #gép #processzor építés
2015. aug. 12. 18:58
 1/3 anonim ***** válasza:
A kommunikációhoz egy kimenetre és egy bemenetre van szükség. A bemeneten adod az utasításokat a processzornak. A kimeneten küldi ki azokat. Na most a cpu maga az északi híd feldolgozó egysége. UN. segédprocesszora. Az északi híd felelős a hardveres kommunikációért az adatbuszokon keresztül. Javaslom nézz szét az intel cpu leírásaiban ott részletesen rajzokkal együtt vannak ábrázolva a processzorok. Gép építéséhez mondjuk bőven nem elég ismerni a logikai kapukat (logical gate)mert ezen felül igen csak sok komponens van egy számítógépbe. A 8 bites architektúrával egyébként sokra nem mennél egy parancssoron kívül semmit se futtatna. Ráadásul a memória címezéssel is lenne gond. Ezen felül eepromot kéne hozzá írni amihez tudnod kéne pic re programoznod. A 0 ról pc-t építeni otthon nagyon nagy falat 1 embernek főleg 8 biteset.
2015. aug. 13. 03:38
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszi, végre kaptam egy rendes választ!

Már nézegettem kapcsolási rajzokat, és találtam egy könyvet, amiben egy un. Scott CPU-nak a kapcsolási rajza van meg. azt már virtuálisan (egy szimulátorban) elkezdtem építeni, és most már csak a busz bekötése van vissza. Egyébként időm van, szóval engem nem zavarna ha mondjuk fél évbe telne megépíteni, és persze nem használatra építeném, hanem azért hogy legyen :D

És nem biztos jól értettem-e, egy 16 biteset könyebb építeni? Itt ahogy elnézem, lehet a cpu félig meddig 16 bites. A busz meg a legtöbb regiszter az ALU is lehet ne 16-os, nem tellik sokba átépíteni. De az nem baj-e hogy a CU az marad 8 bites? Ugye ennek az lenne az értelme hogy sokkal nagyobb címezhető memóriát tud kezelni, és nagyobb számokkal tud számolni. Viszont továbbra is ugyan úgy 8 "alap parancs" van a processzorban, és azzal kell gazdálkodni.

2015. aug. 14. 19:07
 3/3 anonim ***** válasza:

16 biten célszerű mindennek 16 bitesnek lennie. A memória címezésnél azt írtam, hogy dos alapú rendszeren kell a címezést meghatározni.

Kezdésnek jó a 8 bit is a 16 os nehezebb.

Ha pontos és lényegre törő válaszokat akarsz javaslom a Hobbi elektronika fórumot mivel én csak amatőr alap szinten foglalkoztam ezzel.

Itt több szakit találsz.

Itt egy kis leírás is a cpu-król ez is ezen a fórumon van:

[link]

Bár itt már az assembly vel is foglalkoznak ami már az operációs rendszer felépítéséhez fog kelleni.

Előre szólok, hogy eza projekt nem fél hanem minimum 4-5 év tanulás után fog maximum össze jönni.

De ne ijedj meg nem lehetetlen persze. :D

Jó böngészgetést. :)

(Előző voltam. :) )

2015. aug. 16. 08:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!