Most akkor a drágább videókártya gyengébb?
Jelenleg egy Gainward GT430 1024-nek vagyok a tulajdonosa, aminek elvileg a processzor órajele 730MHz, a memóriaórajele pedig 1800MHz.
Áprilisba vett haverom egy Gigabyte GT730 2GB 128bit-et, aminek utánanéztem és ahogy láttam a processzor órajele 30MHz el, a memóriáé pedig 200-al kevesebb.
Hogy van ez? Én vagyok a suta? Ha tévedek akkor mennyivel jobb a 730 a 430 nál? 15ért adja úgy hogy alig használta pár napot és 20ért vette.
Megmondom neked őszintén, hogy mind a 2 kártya egy hatalmas nagy kak@.
De órajelek alapján nem hasonlítunk össze.
Ez kb olyan mint hogy, 1.3-sa autó vs 1.5-ös autó, lehet az 1.3-as mégis 3x erősebb és gyorsabb.
Egyrészt a számítástechnikában az órajelek önmagukban semmit sem jelentenek csak ha két azonos chipset hasonlítunk össze. A processzoroknál is az órajel alatt végrehajtható utasítások száma, az utasításkészlet támogatás, az alegységek működésének hatékonysága és ezer apró dolog számít. A videokártyákban a GPU is folyamatosan fejlődik, egyre "okosabbak" lesznek a chipek, ráadásul a generációk és a teljesítmény kategóriák között is komoly különbségek lehetnek. A GPU órajele, még ha azonos generációból származik is, nem jelent semmit különböző kategóriáknál, hiszen a teljesítményt a számoló, textúrázó és raszter alegységek adják azaz az órajelet ezekre kell értelmezni. Míg mondjuk egy GTX750-ben van 512 számoló (shader), 32 textúrázó és 16 ROP, addig a hasonló felépítésű GTX980-ban 2048 számoló, 128 textúrázó és 64 ROP egység teljesít szolgálatot. Ezekre kell érteni az órajelet, de fontos, hogy különböző felépítésű GPU-kat ez alapján se lehet biztosan összevetni, de a GTX750 és a 980 is a Maxwell architektúrára épül, így ott nagyjából helytálló az összehasonlítás.
Ugyanígy a memória órajel is önmagában kevés adat, hiszen ismerni kell a memória interfészt is, hogy sávszélességet tudjunk számítani. Önmagában a memória sávszélesség sem jelent sokat, hiszen ez nem végez számítást csak eteti a GPU-t azaz a magas memória sávszél utalhat egy erős GPU-ra, de nem pontos mérce. A videokártyák fedélzeti memóriájának kapacitása sem az!
Általában a videokártyák számozásában az első számjegy a generációt jelöli, ami takarhat nagyobb felépítésbeni változtatásokat is, de lehet szimpla átnevezés is a nagyobb szám mögött. A második számjegy nagyon fontos, mert ez jelöli a teljesítmény kategóriát. A 430 és a 730 is alsó kategóriás videokártya a saját generációján belül! Egy újabb generációs alsóbb kategóriás kártya általában gyengébb az előző generációs középkategóriás kártyáknál is azaz a mondjuk a GTX650 is jóval erősebb egy GT730-nál! GT730-ból többféle GPU-val szerelt modell létezik, azaz van GF108 chipre épülő (ez lényegében teljesen ugyanaz, mint a GT430 csak át van nevezve) és van a GK208 chipes, ami már újabb felépítés és erősebb is ha GDDR5 memóriás verziót nézünk belőle. Viszont GT730-t szerintem nem érdemes venni, inkább használtan nézz valami sokkal értelmesebb kártyát...akár egy HD7770-t, ami szintén nem egy erőmű mai szemmel, de sokkal nagyobb előrelépés lenne (a GTX650-nél vagy a GT740-nél is erősebb).
Mg egy utolsó összehasonlítás számokkal:
GT430 (Fermi) vs GT730 (Fermi) vs GT730 (Kepler)
Chip típusa: GF108 vs GF108 vs GK208
Számoló egységek: 96 vs 96 vs 384
Textúrázó egységek: 16 vs 16 vs 16
Raszter végrehajtók: 4 vs 4 vs 8
Számolók órajele: 1400MHz vs 1400MHz vs 902MHz
Chip órajel: 700MHz vs 700MHz vs 902MHz
(igen a Fermiben a számoló egységek még külön órajelen dolgoztak a chip órajelétől)
Memória hatásos órajel: 1600MHz vs 1800MHz vs 5000MHz
Memória interfész: 64 bit vs 128 bit vs 64 bit
Memória sávszélesség: 12,8GB/s vs 28,8GB/s vs 40GB/s
Ezek a szátaz adatok, amik egy laikusnak nem túl beszédesek, de jól megmutatja legalább, hogy a GPU és a VRAM órajeleken felül van más is a motorháztető alatt!
És végül: A fenti példál referencia órajelekkel vannak megadva azaz a gyártó által meghatározott értékek. Ha neked a GT430 nem 700, hanem 730MHz-en ketyeg, akkor az mondhatni tuningolt (OC) példány. Igaz az a +30Mhz szinte semmi, kevesebb mint 5% különbség pluszban.
Remélem tudtunk segíteni! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!