Miért kifelé fújja a levegőt a tápegységből?
Ezen én is gondolkodtam, sőt, meg is fordítottam pár tápban a ventit - vesztemre.
Tudni kell, hogy egy jól összerakott számítógépház légtechnikailag is viszonylag tömör. Az elején vannak szellőzőnyílások (a műanyag borítás alatt rejtve), és a hátulján a táp. A ventillátor látszólag értelmetlen légszállítási irányának két oka van:
- A gépből a processzor és a többi nagy sebességű elektronika által termelt hőt el kell szállítani, és alapszabály, hogy a legérzékenyebb eszközt kell a leghidegebb levegővel ellátni. Ha a táp befelé fújná a levegőt, akkor a proci már előmelegített (akár 40..50 C fokos) levegőt kapna, az meg nem volna jó.
- A tápegység a számítógép egyetlen olyan része, amiben nem csak törpefeszültség van. A por az ilyen egységben átütésveszélyt okoz, ami viszont képes a teljes gépet tönkre tenni. Ráadásul a felhasználó nem is nyúlhat bele a tápba (takarítási célból pl.), mert veszélyes feszültség lehet benne még a tápkábel kihúzása után is. (Én persze ettől még belenyúltam, de ezt (valós, tehát a működésre és felépítésre vonatkozó) hozzáértés nélkül nem ajánlom.) Ezért aztán igyekeztek úgy megtervezni a levegő áramlási útját, hogy a tápba már minél kevésbé poros levegő jusson. A gépházon átszívott levegő a portartalmának nagy részét a gép belsejében lerakja, onnan meg ecsettel+porszívóval, vagy sűrített levegős kifúvatással kockázat nélkül kitakarítható.
Miért?
Talán a meleg levegő jobban áramlik befelé??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!