Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Miért kifelé fújja a levegőt...

Miért kifelé fújja a levegőt a tápegységből?

Figyelt kérdés
szétszedtem egy tápot és azt vettem észre, hogy a tápból kifelé(hátrafelé), ne pedig befelé a trafó és a kondik felé miért van ez?
2010. márc. 5. 19:59
 1/6 anonim ***** válasza:
mert 2 ventilátor van és az 1ik kiviszi a meleg levegöt az egységől, a másik pedig be a hüvöset....
2010. márc. 5. 20:09
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ezen én is gondolkodtam, sőt, meg is fordítottam pár tápban a ventit - vesztemre.

Tudni kell, hogy egy jól összerakott számítógépház légtechnikailag is viszonylag tömör. Az elején vannak szellőzőnyílások (a műanyag borítás alatt rejtve), és a hátulján a táp. A ventillátor látszólag értelmetlen légszállítási irányának két oka van:

- A gépből a processzor és a többi nagy sebességű elektronika által termelt hőt el kell szállítani, és alapszabály, hogy a legérzékenyebb eszközt kell a leghidegebb levegővel ellátni. Ha a táp befelé fújná a levegőt, akkor a proci már előmelegített (akár 40..50 C fokos) levegőt kapna, az meg nem volna jó.

- A tápegység a számítógép egyetlen olyan része, amiben nem csak törpefeszültség van. A por az ilyen egységben átütésveszélyt okoz, ami viszont képes a teljes gépet tönkre tenni. Ráadásul a felhasználó nem is nyúlhat bele a tápba (takarítási célból pl.), mert veszélyes feszültség lehet benne még a tápkábel kihúzása után is. (Én persze ettől még belenyúltam, de ezt (valós, tehát a működésre és felépítésre vonatkozó) hozzáértés nélkül nem ajánlom.) Ezért aztán igyekeztek úgy megtervezni a levegő áramlási útját, hogy a tápba már minél kevésbé poros levegő jusson. A gépházon átszívott levegő a portartalmának nagy részét a gép belsejében lerakja, onnan meg ecsettel+porszívóval, vagy sűrített levegős kifúvatással kockázat nélkül kitakarítható.

2010. márc. 5. 20:14
 3/6 A kérdező kommentje:
Ez igen, szép válasz, köszönöm, akk visszafordítom, mert átfordítottam, a levfegő kiszívásával nem foglalkozom, mert állandóan le van véve az oldala, de amit mondtál, hogy zárlatot okozhat a tápban lerakódott por; ez elég nyomós ok, hogy visszafordítsam, mert azért egy 500-as tápot nem szeretnék elveszíteni!!!
2010. márc. 5. 20:36
 4/6 anonim ***** válasza:
Hidd el többet érsz azzal ha visszateszed az oldalát.. régi hiba, hogy azt hiszik, ha leveszik az oldalát jobban hül a gép.
2010. márc. 6. 09:21
 5/6 A kérdező kommentje:

Miért?

Talán a meleg levegő jobban áramlik befelé??

2010. márc. 6. 17:03
 6/6 anonim ***** válasza:
Azért, mert akkor a táp ventillátora az egész gépen átszívja a levegőt, nem alakulnak ki pangó, szellőzetlen helyek, mint levett oldalnál.
2010. ápr. 8. 12:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!