Ez a konfig jó lenne így?
Asrock B85M Bulk alaplap 14097 Ft
Intel Core i5-4460 processzor 51782 Ft
Kingston 2x4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury Black HX316C10FBK2/8 memória 15364 Ft
Asus R9 290 4GB DDR5 R9290-DC2OC-4GD5 videokártya 88011 Ft
Western Digital 1TB 64MB SATA3 WD10EZRX merevlemez 14936 Ft
FSP 550W Raider S 550 80+ tápegység 19403 Ft
Raijintek Arcadia fekete számítógép ház
És drágább 5E-el...
Tudok a Raidernél is jobbat és még a jobbnál is jobbat, csak mind drágább és drágább.
De a CTG-500 egy jó minőségű táp, nem kell nála jobb.
Jó lenne a CTG-500 csak az a baj, hogy az még az R9 280X mellé is kevés, a 290 mellé meg főleg. (ugyebár az a fránya osztott 12V-os ág)
Oda egy bikaerős egyágas táp kellene.
De egy XFX TS vagy PRO 450 még elég oda.
Arról pont a minap olvastam egy tesztet és nem volt ajánlott táp...
Mai nap szedtem szét a saját Chieftec CTG-500W tápomat, kicsit kifújattam.
Mondom ha már szétszedem, megnézem ezt az osztott ágat, hogy is van ez pontosan.
12V1 ágon van két 5db sárga vezetékből álló köteg, ráforrasztva. Az egyik csokorból 3db viszi a VGA 6+2 csatlakozókat, 2db megy a CPU 8pines csatlakozójába. A másik csokorból 3db viszi a MOLEX és SATA csatlakozókat, 2db megy az alaplapi 24 tűsre.
12V2 ágon mindössze 2db zöld-sárga vezetékből álló köteg van, ami szintén a CPU 8pineshez megy. Ebből a csatlakozóból ez a kettő megy tovább a 4 pines CPU csatlakozóba, ha valakinek olyan kéne.
A tápban van OPP, azaz overload protection (túlterhelés elleni védelem).
A táp leadott max. teljesítménye 12V-on 400W, ez 33,5A. Áganként 20-20A a megengedett rajta.
Most néztem egy CTG-550W tápot szétszedve a neten, ennek 25-25A a terhelhetősége áganként, összesen pedig 37,5A.
A 12V2 ágon itt is csak 2 zöld-sárga vezeték van beforrasztva, minden más a 12V1 ágra.
De akkor még mindig ott a kérdés, a 12V2 ágon 2 vezeték elvezethet 25A-t???
Ha el is vezeti akkor is kevés.
A CTG 500 a sima 280-hoz elég.
A CTG 550 meg a 280X-hez.
Ha a táp valóban csak 20A-t tudna a második ágon, akkor az lényegében csak egy 240W-os táp + proci, ami Intelnél nem nagy teljesítmény, főleg egy i3-nál, ami az 50W-ot nem haladja meg. Akkor a CTG-500W lényegében egy i3-al használva csak egy 290W-os táp? Egy 13,5A (160W) fogyasztó procival lehetne csak a táp 400W-os erejét 12V-on kivenni?
Valami itt nekem nem stimmel, valamit még nem vettünk figyelembe szerintem. Ha így lenne, az összes táp tesztelő guru lehúzná az összes osztott ágas tápot, hiszen akkor a ráírt teljesítményük köszönő viszonyban sincs a valóságos használat során kivehető teljesítménnyel. Pont olyan "csúsztatás" lenne a teljesítményben, mint amit mondjuk a HKC meg a Codegen csinál azzal, hogy a feleslegesen erős 3,3 és 5 voltos kivezetéseikkel együtt adnak meg nagy névleges teljesítményt, amiket a mai modern konfigok nem nagyon használnak.
Szerintem a valóság inkább az, hogy a 12V1-en is kivehető az egész 400W teljesítmény, gond nélkül, ráadásul 10db vezetéken keresztül. Magyarul egyágas a táp, csak egy részt leválasztottak róla és "két ágast" csináltak belőle, hogy valami szabványnak papíron megfeleljen.
Az egy ágas tápokon is ugyanilyen csokorban vannak a vezetékek beforrasztva.
Valószínűnek tartom azt is, hogy az OPP mindkét ágat, de közösen figyeli, azaz ha a 400W-ot túllépik, akkor áll le, valamekkora tűréssel persze. Ha áganként lenne az OPP, akkor az 1es ág hamar elérné a korlátot és lekapcsolna.
És ha jól tippelem, akkor a CTG-500 simán elég egy R9 290X-hez is akár.
Kár hogy a Chieftecnek nincs magyar elérhetősége, rákérdeznék tőlük, hogy is van ez.
De mondom, nagy valószínűséggel így van, hiszen minden apró hibát kiderítenek a guruk (pl. gtx970 memória esete, EVGA ACX 1.0 hűtés problémája, stb.), pont efölött siklana el mindenki???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!