Miért mondják az emberek azt hogy a macbook-ok túlárazottak?
Mindenki azt mondja,hogy egy Windows-t futtató laptop olcsóbb de ez hülyeség
ezért:
Ha én megveszem az oprendszert és az office-t(top of the line) akkor ennyibe kerül:
plusz egy hasonló specifikációval rendelkező laptop:
Ez így 330913Ft
Macbook air 11" ára: [link] 250000Ft
Arról ne is beszéljünk,hogy az apple ezerszer stabilabb mint a windows .
Az Apple gép árához is hozzá kell csapni ugyan annak az Office-nak és Windowsnak az árat, mert csak teljesen megegyező szoftveres környezet esetében fair az összehasonlítás.
Amúgy meg ha valaki azt mondja, hogy túlárazott valamelyik MacBook, akkor azt a hardverre érti. (De persze nem veszik figyelembe, hogy felárat kell fizetni azért, mert szép fém ötvözet a gép borítása, nem cserélhetők benne az alkatrészek vagy, hogy egy komplett "dizájnérhadsereg" tervezte no meg, hogy árukapcsolással jár hozzá az operációs rendszer.)
Mert tenyleg azok ;)
En kulfoldon elek, normalis fizetesem van es megtehettem hogy vegyek egy 27' iMac-et, ami most volt 5 eves. Annak idejen amennyiert vettem, abbol a penzbol olyan monitort/PC gepet tudtam volna venni, hogy az osszes gamer leh.gyozza a bokajat gyonyorusegeben, de ki tudja, hogy az 5 ev alatt az mennyire avul el es a mac-kem meg mindig keni/vagja a temat, de azt hozza kell tennem hogy bizony az Office ami rajta van nekem is 'talalt' verzio.
Irodaban dolgozom, rengeteget hasznalom az Excel/Word progikat PC-n es nagyon nehez atallni a Numbers/Pages progikra (otthon) mert nem olyan felhasznalobaratok. Ugyh marad a talalat office a mac-en de ha meg kellett volna vennem az meg extra szazasok lettek volna.
Viszont video editalasban verhetetlen a mac. Meg ugy osszessegeben is veszett eros. Mindig azt jatszom, hogy megprobalom lelassitani, jutub video egyik sarokban, iMovie masik sarokban, harmadik sarokban anyu skypozik es meg egy pixel nem rebben meg rajta, hogy nem birja el. Bivaly windows kellene ahhoz, hogy ennyi mindent elbirjon, ami meg arban mar kozelitene a mac-hez.
Rendben, régi kérdés, de játsszunk el egy feladattal.
Keressünk egy notebookot, amiben van legalább
- egy Broadwell i5-××××U
- 8GB RAM
- 128GB SSD
- 1440p-s IPS kijelző
- jogtiszta Windows
- legfeljebb 1,6 Kg
Jobb lehet, rosszabb nem, teljesen fém készülékház most nem lesz elvárás, Officet hanyagoljuk.
Ha kijön lényegesen olcsóbban, mint egy Macbook Pro Retina, akkor beszélhetünk róla, hogy felül van árazva és hogy mennyivel. Így mindenki maga keres gépet és látja, mi mennyibe kerül.
Na, ezt kellett volna már az elején, így mellébeszélés nélkül máris konkrétumokról van szó.
Előnyök:
Könnyebb, nagyobb felbontású kijelző, dupla SSD, hosszabb garancia
Megkérdőjelezhető:
Dedikált videokártya - az igazi előnye a dedikált memória, mert a jobb szoftveres támogatás csak windowsos környezeten belül jönne ki, a teljesítményelőny kérdése is érdekes, mert a GPU kb annyival erősebb, amennyivel a kijelzőfelbontás nagyobb plusz a még mindig eltérő rendszereknél kérdés, hol és hogyan jön ez ki.
Hátrányok:
A Windows csak Home, ami sok téren komolyan megnyirbált szolgáltatásokat jelent a Pro-hoz vagy épp az OSX-hez képest (nekem pl. upgradelnem kéne prora).
A gyártó által megadott üzemidő ~harmadával kevesebb.
A proci ugyan újabb, de bő 10%-kal gyengébb
Ár, ha már árukereső, a 100 ezer forintos különbség is inkább 60
Tehát a 60 ezer forint ráfizetéssel elveszítjük a felbontás durván harmadát, az SSD felét, egy év garanciát, kapunk 10dkg plusz tömeget, viszont nyerünk egy stabilabb szoftvert és támogatást, másfélszer annyi üzemidőt, nagyobb CPU, de potenciálisan kisebb grafikus teljesítményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!