Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Meddig lehetne tuningolni a...

Meddig lehetne tuningolni a gépet?

Figyelt kérdés

Intel i5-660 3.33ghz

alaplap: Gigabyte H55M-S2

CPU huto: artic freezer 13

Jelenleg most a BLCK 133 helyett 140, ha 141 -re tolom akkor már nem ír ki semmit a gép, hanem folyamatosan újraindul. Tehát instabillá válik.

2015. jún. 16. 01:05
1 2
 1/15 Trevor. ***** válasza:
BLCK tuningot most felejtsd el. Mivel ez első generációs i5, itt még lehet simán szorzó emelésével tuningolni, azt tedd.
2015. jún. 16. 01:40
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Az előző teljesen félrevezető infókat ír.

Nekem van egy i3-530-as és egy i5 750 processzorom is.

Ezeknél nincs szabad szorzózár állítás, hanem BLCK tuning van. Sandy Bridge (i 2xxx) és felette nem ajánlott a BLCK tuning, mivel ott azt hiszem az egész PCIE buszrendszer órajelét együtt emeli a processzoréval.

Itt nyugodtan lehet BLCK tuningolni, máshogy nem is igazán lehet.

2015. jún. 16. 01:49
 3/15 anonim ***** válasza:
Meddig lehet tuningolni? Jósok nincsenek közöttünk. Fogod, szép lassan emeled az órajelet, aztán teszteled minden kis lépés után illetve figyeled a hőmérsékletet. Ez már csak így ment régen és most is.
2015. jún. 16. 01:58
 4/15 A kérdező kommentje:
Oke. De hogyan tuningoljam? Lattam mar 200 at is 133 helyett es teljesen stabil volt a rendszer. De nalam mar 141 nel nem jon jelentkezik be.
2015. jún. 16. 02:00
 5/15 anonim ***** válasza:
70%

Először is mire számíthatsz? Kb. 3,7-4Ghz szerintem a reális tuning ennél a kombónál.

A lépések:

1. A feszültséget leveszed autoról, és alapfeszültségre állítod. (elvileg amit a BIOS kiír az Auto felirat mellett feszt, az a gyári fesz ~1.15V lehet)

2. A szorzót maximumra állítod, a memória szorzóját minimumra.

3. Elkezded a BLCK-t emelni fokozatosan, majd lefuttatsz 5 kör Intel Burn Testet (IBT), minimum 10 perc prim95-öt, és ha nincs hiba, tovább emeled a BLCK-t. (folyamatosan írd papírra a fesz, blck stb. értékeket)

4. Ha van hiba vagy nem bootol, akkor emelned kell a feszültségen egy keveset.

5. Ha elérted az órajelet, akkor már csak a finomhangolások vannak:

-minimális stabil feszültséget megkeresed, finomhangolod

-beállítod úgy a memória szorzót, a processzor szorzót, illetve a blck-t, hogy a memória is a gyári értékhez közeli értéken fusson.

-ha valami problemo lenne a tuningnál, vannak még egyéb állítható értékek (pl. a memóriavezérlő órajele, vdroop, SpeedStep, C-statek (nézz utána ezeknek mi hogy van)).

6. A végén nyomjál egy hosszú tesztet. 10-15 menet IBT 4 szállal, aztán fél óra Prime95 4 szállal, meg egyszerre is mehet a kettő, ha jól esik. Böngészés, játék alatt is próbáld ki, hogy crashel-e a gép-

Az a legjobb, ha a gyári feszültséghez közel maradsz. 1,3-1,4V felé semmiképp ne menj, az már csak feleslegesen fűti.

Én az i3-530-amat alulfeszelve használom most, 2,93Ghz@0,9625V (CPUZ 0,96V-t ír). Alapfeszen azt hiszem olyan 3,8 környékéig simán ment, bár már régen próbálgattam.

2015. jún. 16. 02:09
 6/15 anonim ***** válasza:
70%

"(pl. a memóriavezérlő órajele, "

Ez memóriavezérlő feszültsége akart lenni!

2015. jún. 16. 02:12
 7/15 Trevor. ***** válasza:
Pedig úgy emlékeztem, ezeknél még úgy volt (de lehet, hogy csak fáradt vagyok).
2015. jún. 16. 02:35
 8/15 anonim ***** válasza:
70%
Talán i7-eknél (pl. 9xx) volt szorzózármentes, de az meg fűt mint a kazán.
2015. jún. 16. 02:40
 9/15 A kérdező kommentje:
Oke. De mint irtam nem bootol a gep 141-tol, hiaba emelem a feszultseget. Szepen vegig skalaztam az osszes feszkot egeszen 1.4-ig. De semmi. At kell allitani meg valamit?
2015. jún. 16. 02:59
 10/15 anonim ***** válasza:
70%

Pedig biztosan mennie kell tovább, ezek a 2 magos procik nagyon jól tuningolhatóak. Ahogy írtam, a memóriavezérlő feszültségén is lehet, hogy kell emelni.

[link]

Ez a lapodon a QPI/VTT érték.

Az is előfordulhat, hogy a RAM-odat túl magas órajelen akarod járatni, mivel az is a BLCK-tól függ. Vegyed lejjebb a memory multipiert.

Na mindegy, olvasgasd ezt:

[link]

Van egy jó külföldi cikk is, de azt most nem találom.

2015. jún. 16. 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!