Ki lehet-e bővíteni az SSD meghajtót egy másikkal úgy, hogy egyetlen meghajtóként funkcionáljon?
A kérdés apropóját az adja, hogy a jelenlegi 60 GB-os SSD betelt, amin a WINDOWS van, és szeretném elkerülni a rendszer újratelepítését, ezért jó lenne valahogy kibővíteni.
Elképzelhetőnek tartom viszont, hogy működő rendszernél ez nem megoldható. Ebben az esetben az újratelepítés előtt összekapcsolható lenne 2 db SSD meghajtó (ti. a régi és az új), hogy így még több hely legyen a rendszernek?
(Mindkét variáció érdekelne, köszi a válaszokat!)
Köszönöm a gyors válaszokat! Sajnos pontosan nem ismerem a RAID-ba kötést, ill. a RAID 0 tömb készítést. Le tudnátok írni lépésről lépésre a menetét?
P.O.C.-től kérdezném, hogy kell valamilyen szoftver a teljes partíció mentéséhez, vagy csak simán átmásolom másik meghajtóra?
(A 3. válasz sem rossz, de akkor nem lesz kihasználva a rendszerhez a régebbi SSD meghajtó.)
Köszi a válaszokat!
Lemezkép készítésre pl ott az Acronis True Image Home, Paragon Drive Copy, CloneZilla és hasonlók.
A RAID -ot az alaplapodnak is támogatnia kell. Előtte törölj minden partíciót az SSD -ről (persze miután lementetted). Szóval ha támogatja az RAID -ot az alaplapod a kézikönyvébe le lesz írva minden részletesen.
Utána mehet vissza a lemezkép.
Köszi! Végül is a Norton Ghost-ot töltöttem le, korábban már ezt ajánlották rendszer lementéshez. Sajnos az alaplap "kézikönyv"-ében nem találtam semmi utalást a RAID-ra. Szerintem tudja, mert elég új, egyébként GIGABYTE GA-B85M-D3H.
Ha letöröltem a rendszert (persze miután lementettem), hol találom a RAID funkciót?
Hát ha nincs benne, akkor sehol. Úgy látszik nem támogatja. Itt is azt írják:
Így a második SSD -t csak virtuális memóriának használhatod, mert egy pen drive méretű meghajtót adattárolásra nem nagyon lehet.
Van még olyan hogy szoftveres RAID, de azzal még nem kísérleteztem soha, nem értek hozzá.
Köszi a választ! Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy le kell mondanom a két SSD egyesítéséről. Már csak azért is, mert ma egy PC boltban azt mondták, hogy ha két különböző méretű (60 és 120 GB) SSD-t akarok "összeházasítani", akkor mindig csak a kisebb méretűt fogja figyelembe venni. Tehát akkor még egy 60 GB-osat kellene vennem, hogy egyformák legyenek, és akkor még ott a rizikó, hogy ha tönkremegy valamelyik, akkor dobhatom ki mind a kettőt. Úgyhogy nem bajlódok vele, hanem az egész rendszert átklónozom az új 120 GB-osra.
A legfontosabb mégis az egészben, hogy nem kell újratelepítenem a rendszert. :)
[Egyébként most 5GB helyet sikerült felszabadítanom pusztán a WINDOWS-os lemezkarbantartó futtatásával. Azért ez se kutya! ;) ]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!