Ha kicserélem a processzort megbolondulnak a ramok. Miért lehet ez?
A helyzet a következő.
Volt nekem egy asus p5b alaplapom, intel xeon e5440(lga 775-ös adapterrel tehát kompatibilis) és 6gb rammal(2x2, 2x1gb ddr2).
Kiválóan műkodott a konfig. Egyészen addig amíg meg nem adta magát az alaplap(6év után). Kicseréltem az alaplapot egy asus p5b se-re, ám itt már állandóan kék halált adott pár perccel a bekapcsolás után. Lefuttattam egy windows memóriadiagnosztikát és hibát jelzett. Ezután minda a 4 ramot leteszeltem mind a 4 slot-ban egyesével és a 2gb-sek minden slotban hibát jeleztek, az 1gb-sek csak minden másodikban(azonban érdekes, hogy ha mind a 2 1gbset beteszem a számára jó slotba együtt már újra hibásak). Megpróbáltam a windows újrarakását is (amit 1gb vel kellett kiviteleznem) ez sem segített.
Kicseréltem a cpu-t egy intel dual core e4500-ra és tökéletesen fut, akármilyen kombinációban rakom be a ramokat.
Azt még hozzátenném, hogy ha a xeon van bennt indításnál felpörögnek a ventillátorok, leállnak majd 2mp elteltével hiba mentesen elindult.
Tehát most úgy állok, hogy vagy van egy 2magos proci 6gb rammal vagy egy 4 magos 1gb rammal.
Tényleg fogalmam sincs mi a probléma, hiszen mindegyik hardver legalább egy felállásban tökéletesen működik.
Elnézés a hosszú leírásért és előre is köszönöm a válaszokat.
Hiába adapter, te sem várhatod el, hogy minden alaplapnál tökéletesen működjön. Amúgy ha Memtestet futtatsz az Wintől független, szóval emiatt felesleges volt újratelepíteni a rendszert.
Ha BIOS frissítése után sem megy, vagy processzort fogsz váltani, vagy keresel egy másik alaplapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!