Mekkora jelentősége van, hogy milyen chipsetes alaplapot veszek? (LGA-1150)
A közeli jövőben tervezem egy Intel processzoros számítógép vásárlását, alapvetően játékra, illetve általános otthoni felhasználásra. Eddig az i5-4460 processzort néztem ki. Több helyen is olvasgattam már a témában, és általában a B85-ös alaplapokat ajánlják, mivel azok kaphatóak a legkedvezőbb áron.
A jövőbeni esetleges fejlesztés szempontjából van komoly jelentősége, hogy milyen chipsetes alaplapot választok? Leginkább arra értem a kérdést, hogy a jövőben megjelenő processzorokat támogatni fogja-e egy régebbi chipset típus, és hogy ezzel kapcsolatban jelenleg lehet-e tudni bármit is. Olyat is olvastam, hogy a 80-as sorozatú chipsetekhez BIOS frissítés is kell, ha újabb processzort szeretnék beletenni, de erre majd rákérdezek annál a boltnál, ahonnan megvenném.
A chipset elsősorban az alaplap tudását határozza meg. Tud-e natíva USB 3.0-át, ha igen, akkor mennyi porton, mennyi SATA port van rajta ilyesmi.
A jövőbeli támogatásról bármit mondani lehetetlen. Valószínűsíthető, hogy korszerűbb chipsetek tovább lesznek támogatottak, mint a szerényebb, olcsó tudásúak. Viszont ha olyan nagy a fejlődés, akkor cserélik a foglalatot és akkor tök mindegy milyen chipset van az alaplapon, cserélni kell.
Egyedül a vevőnek áll érdekében, hogy a nagyobb teljesítményhez csak CPU-t kelljen cserélni. Minden más résztvevőnek az a jó, ha cseréled az egész cuccot.
Mivel az új procikat minndegyik támogatja szinte mind1 melyiket veszed. B85-nél kérdezd meg, hogy a bios a legfrissebb-e mert a 4460-hoz valóban a legfrisebb kell a b85-ös lapba. H97-be frissítés nélkül működni fog.
Ha meg tokozás is új lesz a procikon akkor meg teljesen mind1. Bármelyiket veszed az a mostani prockból a nagy része belemegy (pl i7-4790 is).
Én is most vettem i5-4460+Asrock B85M Pro4 lapot.
előző vagyok.
Elírtam, a lapon lesz új tokozás nem a procin :DD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!