Bluetooth pingeléssel való távolságmérés?
A problémám igen egyszerű, legalább is az elmélete. Ha jól gondolom, akkor 2 bluetooth-os eszköz távolságát meg lehetne így mérni.
Az egyik eszközről küldök egy jelet, amit amikor a másik eszköz megkap azonnal visszaküld. Ha a bluetooth jel terjedési sebességét beleszámolom, akkor lehetséges ilyen módon a távolságmérés?
Elméletben lehetséges. Gyakorlatilag meg fölösleges, mert javítson ki valaki ha tévedek, kb 10-100 méterig terjed azt szabad szemmel is belátod és felméred a távolságot, a tereptárgyak módosíthatják vagy blokkolhatják a jelet, továbbá magasság ill. egyéb tényezők, zavaró jelek módosíthatják a terjedési sebességet.
Azért a kivitelezése érdekelne. Kiváncsi lettem, hogy hogyan szeretnéd megoldani.
Ahhhha... így már értelmet is nyert a kérdés.
Tereptárgyak akkor kiesnek. Azt kell megtudnod mi és mennyire zavarhatja a jelet. Ha tudod a terjedési sebességet, akkor gyakorlatilag ugyanúgy történne a meghatározás mint egy mezei radar esetén. Jel elmegy, jel visszaér, a sebességből és időből meghatározható a az út ugyebár.
Nem vagyok benne biztos, de szerintem a másik eszköznek/robotnak van egy reakció ideje, jelet megkapja és mielőtt a jelet visszaküldi x idő eltellik. Ezzel lehet számolni kell, de ezt majd te eldöntöd. Én személy szerint kivitelezhetőnek látom.
1000 köszönet :) reméltem nem kell új megoldások után néznem, de akkor úgynézki ténylegesen is megvalósítható a dolog. Remélem sikerülni fog, majd arról is beszámolok.
Egyébként más véleményeket is várok!
Hát jómagam robotika szakirányos vagyok. A bluetooth valóban remek cucc robotokkal való _kommunikációra_. Távmérésre aligha. Előszöris a terjedési sebessége a fényéhez közelít, nincs az a gép hogy centipontosan bemérd a helyet. Másodszor nem csak tereptárgy zavarja a jelet, hanem minden más, pl egy hűtő akár nullázhatja is az egészet. Harmadszor a pingelt kliensnek időre van szüksége, hogy visszaküldje a pinget, ha közben mással is el van foglalva, nyilván nő a ping.
Robotok helymeghatározására (ultra)hangot vagy lézer frekvenciaeltolódását szokás használni.
Szerintem sem lehet ezzel pontosan. Az elv nyilván jó, de annyi a tényező, hogy csak na.
pl.: ha 2 robotnak nem egyezik a hőmérséklete, akkor hiába azonos a konstrukciójuk lesznek minimális eltérések a feldolgozásban és ezek a hatalmas terjedési sebesség miatt komolyan befolyásolhatják az eredményt, persze ez egy elvetemült példa, de van benne ráció. Sokkal célszerűbb (és olcsóbb) ha vmi ultrahangos ketyerét fejlesztesz bele.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!