Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Bluetooth pingeléssel való...

Bluetooth pingeléssel való távolságmérés?

Figyelt kérdés

A problémám igen egyszerű, legalább is az elmélete. Ha jól gondolom, akkor 2 bluetooth-os eszköz távolságát meg lehetne így mérni.

Az egyik eszközről küldök egy jelet, amit amikor a másik eszköz megkap azonnal visszaküld. Ha a bluetooth jel terjedési sebességét beleszámolom, akkor lehetséges ilyen módon a távolságmérés?

2010. febr. 17. 00:15
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Elméletben lehetséges. Gyakorlatilag meg fölösleges, mert javítson ki valaki ha tévedek, kb 10-100 méterig terjed azt szabad szemmel is belátod és felméred a távolságot, a tereptárgyak módosíthatják vagy blokkolhatják a jelet, továbbá magasság ill. egyéb tényezők, zavaró jelek módosíthatják a terjedési sebességet.

Azért a kivitelezése érdekelne. Kiváncsi lettem, hogy hogyan szeretnéd megoldani.

2010. febr. 17. 00:50
 2/8 A kérdező kommentje:
2D felületen kéne robot rajt irányítani, ezen dolgozom éppen. A lényege az lenne, hogy pingelném egymással a raj tagjait, és a távolságból meg némi mozgásból lehet őket rendezni sorba, kör alakba stb. Csupán a távolság mérés amit még nem igazán tudom hogyan is kellene. A bluetooth azért volna jó, mert azon kommunikálni is tudnak.
2010. febr. 17. 00:55
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ahhhha... így már értelmet is nyert a kérdés.

Tereptárgyak akkor kiesnek. Azt kell megtudnod mi és mennyire zavarhatja a jelet. Ha tudod a terjedési sebességet, akkor gyakorlatilag ugyanúgy történne a meghatározás mint egy mezei radar esetén. Jel elmegy, jel visszaér, a sebességből és időből meghatározható a az út ugyebár.

Nem vagyok benne biztos, de szerintem a másik eszköznek/robotnak van egy reakció ideje, jelet megkapja és mielőtt a jelet visszaküldi x idő eltellik. Ezzel lehet számolni kell, de ezt majd te eldöntöd. Én személy szerint kivitelezhetőnek látom.

2010. febr. 17. 01:22
 4/8 A kérdező kommentje:

1000 köszönet :) reméltem nem kell új megoldások után néznem, de akkor úgynézki ténylegesen is megvalósítható a dolog. Remélem sikerülni fog, majd arról is beszámolok.

Egyébként más véleményeket is várok!

2010. febr. 17. 01:33
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát jómagam robotika szakirányos vagyok. A bluetooth valóban remek cucc robotokkal való _kommunikációra_. Távmérésre aligha. Előszöris a terjedési sebessége a fényéhez közelít, nincs az a gép hogy centipontosan bemérd a helyet. Másodszor nem csak tereptárgy zavarja a jelet, hanem minden más, pl egy hűtő akár nullázhatja is az egészet. Harmadszor a pingelt kliensnek időre van szüksége, hogy visszaküldje a pinget, ha közben mással is el van foglalva, nyilván nő a ping.

Robotok helymeghatározására (ultra)hangot vagy lézer frekvenciaeltolódását szokás használni.

2010. febr. 17. 01:57
 6/8 anonim ***** válasza:
0%
Há má mé ne. De nevárd hogy megcsinájjam néked. Mijen eszköz? Ha laptop, akkor válogathacc a programozási teknikák között. Példának okáér dotNett, vagy Delfi, vagy Jáva, vagy Céplusszplussz. Ha telefony, akkor má gázabb. Még vindóz mobilra el is bírom képzelnt pontnettel. Jávába is tolhatod ócskafonon. Ájfonon meg ami az eszdíkében benne van. Bénázás. Vagy szídijázol oszt tákolsz. Vagy monótáccs, most az is keminykedik, nem tom az mit tud ezen a téren. De biztos jó lehet. Csak csóró vok én monótáccsot venni. Főleg ha nem tok veléje pénzet keresnyi. Mit hagytam kívül? A robotyot meg mittomén mivel akarod szétproggolni.
2010. febr. 17. 20:14
 7/8 A kérdező kommentje:
kidolgoztam a módszert, csak hogy lehetséges-e, ez a kérdés.... okostojás :)
2010. febr. 18. 22:17
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem sem lehet ezzel pontosan. Az elv nyilván jó, de annyi a tényező, hogy csak na.

pl.: ha 2 robotnak nem egyezik a hőmérséklete, akkor hiába azonos a konstrukciójuk lesznek minimális eltérések a feldolgozásban és ezek a hatalmas terjedési sebesség miatt komolyan befolyásolhatják az eredményt, persze ez egy elvetemült példa, de van benne ráció. Sokkal célszerűbb (és olcsóbb) ha vmi ultrahangos ketyerét fejlesztesz bele.

2010. febr. 18. 22:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!