Hol tudnék 4magosítható athlon 5000-ret venni?
Igen, ezek az ún. gyártási selejtek :)
Eredetileg négymagosnak készültek azok a procik, de a gyártás közbeni teszteken az egyik mag könnyen kieshet. Ilyenkor ki tudják iktatni a hibás magot, esetleg eleve alacsonyabb frekvenciáról működtetik a processzort. Viszont a "letiltást" egy kis barkácsolással ki lehet kapcsolni, és így 4 magos lesz a proci.
DE: nem szabad csodálkozni, ha ez a proci előbb megy tönkre, instabilan működik (okkal vagy ok nélkül lefagy). Szerintem nem érdemes vele szórakozni. Pláne hogy a "barkácsolás" során tönkre lehet tenni a procit, és 2db 3 magos árából simán kijön egy négymagos.
Régen az Intel is csinált hasonlót, nem tudom, hogy még most is ilyen elven készülnek-e a Celeron processzorok: a cache memória hibás részét, részeit lehetett "kivágni" az eredetileg P3-nak készülő processzorból. Némi órajelváltoztatással aztán el lehetett adni a P3-nak készülő hibás procit kicsit gyengébb órajelű Celeronnak. Többek közt ezért ment szinte minden Celeron 600-as proci csont nélkül 900-on :) Az enyém is :D
Üzletileg ezzel jól jár a gyártó, mert végülis nem a kukába dobja a szemetet, hanem ránksózza...
17:43
Nekem is volt olyan cerkám 566 helyett 900 :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!