DvD olvasási problémáim vannak a gépemen. Mit tegyek?
Nekem is vannak a 90-es évekből CD-k is gond nélkül mennek. De 10 éves DVD-m is van (írott, nem gyári).
Ellenben a gyenge minőségű lemezeknél valóban előfordulhat, hogy állásában tönkremegy pár év alatt.
Valóban, mint többen is írják, az alapanyag minőségétől függ az élettartam. Pár éve lehetett kapni olyan (hengerben árult) DVD-ket, ami egy-két lejátszás után olvashatatlan lett.
Ha nem ilyen "occsó a pici kínaitól" lemezekről van szó, érdemes megpróbálni egy másik géppel. Ha azon jó, lehet, hogy a beépített DVD meghajtó író/olvasó feje elkoszolódott. Segíthet egy egyszerű sűritett levegős kiffújás is, de lehet kapni tisztítólemezt is. Na meg semmi sem örökéletű, esetleg lejárt a meghajtó ideje. De a legvalószínűbb a lemez elöregedése.
Megtaláltam a megoldást!
Elvileg nem volt lezárva (amit kétlek, mindig lezárom) az Ashampoo Burning Studioval lezártam, és jó lett a lemez.
Nem vonom kétségbe amit állítasz az írási sebességgel kapcsolatban, de:
A lassúbb írásnak akkor van (lehet) jelentősége, ha hagyományos CD-re audió CD-t írunk. Ha a maximális sebességgel van írva, sok (olcsó, mondhatni kissé bóvli) hordozható CD lejátszó gyakran nem boldogul vele. Kisebb sebességgel írva hibátlanul végigmegy.
Ugyanez igaz a DVD esetében, ha asztali lejátszóval akarom majd megnézni.
Legalábbis nekem ezek a tapasztalataim. Van egy Philips DVD lejátszóm, a nagyobb sebességgel megírt DVD kb. a felénél elkezdett akadozni, majd nem boldogult vele a lejátszó, megállt. Többszöri próbálkozással is. Kíváncsiságból kiíírtam mégegyszer, de a lehető legkisebb sebességgel, azt már hibátlanul végigjátssza.
TDK lemezről van szó, tehát azért nem annyira bóvli.
Viszont a számítógépben lévő optikai meghajtó mindegyiket hibátlanul képes lejátszani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!