Videokártyán tuningoláskor előbb a grafikus processzor vagy a memória órajelét emeljem?
függhet az adott modelltől is. Elképzelhető, hogy a kártyához konfigurált memória sávszélesség bőven elegendő a GPU-nak (ilyenkor nem ér sokat a VRAM húzása) vagy éppen elég, esetleg kicsit kevés is (ilyenkor teljesítményben kamatozik a memória húzás). Külön tesztelheted, hogy miként reagál a kártyád, ha külön-külön emeled órajeleket illetve egyszerre.
Mondjuk nem nagyon szoktam hinni a videokártya tuningban, bár van néhány modell időnként, amiket érdemes megrángatni, mert ezeket a hardvereket csúcs közeli állapotba lövik be (miért hagynának benne sok tartalékot ha éles a verseny). Ha húz is az ember 15%-t, ami nem rossz szerintem, az sem fogja megváltani a nagy problémákat....20 fps helyett lesz 23? 30 helyett 34,5? Nem nagy difi...
De a procit is húzom meg a ramot is...így együttesen már azért lesz egy difi.
Ráadásul régi gép, az sem igazán hatna meg ha feladná az öreg harcos, egy socket 754-es 3200+ athlon 2gb ddr1 ram meg egy fx 5500 van benne.
Hát azt kár gyötörni szerintem....amihez már most nagyon kevés oda húzva is az lesz. Esetleg vadássz hozzá egy 7600GT kártyát (ha találni olcsón), azzal többre mennél sokkal. :)
A videomemória a sávszélességet adja az órajele és az interfész szélessége függvényében. Ha húzod, akkor emeled a sávszélességet. Abban az esetben, ha a GPU-hoz kövéren mérték gyárilag a sávszélt, akkor a videomemória húzása nem indokolt. Csak ezt akartam fentebb mondani. A memória chipek is el tudnak szállni, főleg ha nem nagyon éri őket hűtés...és onnan nincs visszajelzés sem, mint a GPU-ról (hőmérséklet).
Volt nekem is hasonló gépem, szerettem is nagyon (Asus K8N-E, A64 3000+, 1,5GB RAM, Radeon 9550). Ebbe még dobtam később egy 6600GT-t és fülig ért a szám. Régi szép idők...
De...ezt biztos nem fogom összemocskolni egy 7-es nvidiával a legjobb egy ti 4600 lenne hozzá de az igazán csúcszuper egy 9800xt vagy fx 5900 ultra lenne.
Nem mai játékokkal célom játszani, isten ments hanem a korbeli dolgok menjenek rajta ultrán.
A célom berendezni a szobámat csupa csupa régi felszereléssel amiket viszont megcsinálok úgy hogy lehessen még azért erre arra használni..szövegszerkesztés, netezés(kipucolt böngészővel ami nem jelenít meg minden szart amitől akadna az 1 magos cpu) régi játékok stb...
Már beszereztem egy régi crt monitort is, egy hatalmas vagy 20 kilós nyomtató-szkennert amit sikerült beüzemelnem..raktam a gépbe floppy meghajtót szereztem floppy lemezeket úgyhogy most a word dokumentumok is arra vannak mentve meg egykét kép. Majdnem kész az iroda
:D
A 7600GT is már 2006-os kártya, úgy gondoltam az lehet a maximum ebbe a platformba. A mai játékok azon se mennének, de egy Oblivion már elgurulna valahogy. Mondjuk egy 9800XT-vel is menő lenne azt hiszem :)
Csinálhatnál egy időfolyosót is 10 éves ugrásokkal azaz van egy mai szerkód meg ez a ~2004/5-ös feeling. Egy másik helyiségben összedobsz egy Pentium masinát 16MB memóval, 1GB merevlemezzel, 4x CD ROM, floppy és Win95.
Ha még futja energiából befigyelhet még egy 8/16MHz-es 286-os cucc, hogy a 80'-as évek közepét is megidézd, 512K memóriával, 50MB merevlemezzel, 5,25-ös floppyval, DOS rendszerrel, EGA moncsival.
Jó retrózást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!