Tavaly Novemberben vásároltam egy FX 8320-at.125W TDP a fogyasztása. Akinek van az milyen tapasztalattal van róla? Sokat eszik? Sokan írják hogy fel tud csúszni a fogyasztása 170-wattra is akár.
Alapból nem hiszem, hogy átlépi a gyári TDP-t, hiszen ahhoz lehet méretezni a tápellátást és a hűtést. De tuninggal nagyon el lehet szaladni, akár 200W fölé is.
Nekem FX-6300 van (95W) és hasonlóan kajál max terhelésen, mint a korábbi Phenom II X4 945 procim (az is 95W) a külső fogyasztásmérőm szerint. Alapfeszkón 4GHz-en használom Én is, így max terhelésen (Prime95) +20W-tal emelkedett meg a gép fogyasztása (a CPU ennél kevesebbet kér pluszban, mert ebben benne van a tápban elveszett kraft is). Komolyabb tuninggal (kis túlfesz és 4,5GHz) már +80W a többlet, míg picit nagyobb túlhajtásnál (1,4V @4,7GHz) már vagy +100-110W a mérhető többlet. Az FX-8320 ugyanez csak plusz egy modul.
Csak speciális körülmények között eszik 125W-ot lapórajelen, a gyakorlatban 100w alatt fogaszt.
A TDP keret az AMD-nél azt jelenti, az alapbeállítások mellett mért maximális hőtermelés/fogyasztás az adott érték ALATT van.
Nem, annyival ugrik meg a gép össz fogyasztása Prime 95 alatt. Ezt a táblázatot csináltam:
Az alkatrészek össz fogyasztása ennél valamivel kevesebb, de ezt kell kifizetni. Ehhez hozzájön még a monitor és a hangszórók. Mondjuk ez nem általános terhelés azaz alapon a gép 80W körül eszik, ha nincs terhelve. Játékok alatt befigyel a videokártya fogyasztása is, de a CPU olyankor sem pörög maxon.
Ha extrém terhelést akarok adni a vasnak, akkor tolok neki Prime 95-t (CPU izzastó) és a Furmarkot (GPU izzasztó), de így közel a tényleges max fogyasztás közelébe tudjuk kergetni a gépet. Normál játékoka alatt lényegesen kevesebbet eszik a cucc.
Nálam most az FX6300 4GHz-en plusz egy GTX660 alapból megáll 80W körül, CPU intenzív terhelésnél 200W körül eszik, játékok alatt 250W, míg extrém terhelésen 350W a plafon. Tehát a gép jellemző fogyasztása nálam 80-250W között várható, feladattól függően. Mivel nem játszom már olyan sokat, így napi 6 órában 150W átlaggal talán sokat is mondok (0,9KW) ehhez jön még a kijelző, hangkelző (6 órában 0,15KW) vagyis mondhatom, hogy naponta közel 40Ft-ot eszik a gépem. Ha minden nap 8 órát játszanék meg 2-3 órát neteznék, akkor is megállnék napi 100Ft környékén. Extrém tuning és extrém terhelés mellett sikerült 460W körüli fogyasztást is kicsikarnom a vasból, de ez már tényleg extrém. Ha naponta ezt 10 órát csinálnám, akkor az már napi 200Ft-t is elhasználna villanyszámlában, de értelmetlen ezzel számolnom, mert nem extrém tuningolok és nem futtatok extrém terheléses teszteket általában.
Persze egy mai i5 procival és egy GTX960-nal jobban járnék, mert erősebb lenne a gépem és kevesebbet fogyasztana, de drága lenne ehhez képest és villanyszámlában is lassan térülne meg...(persze örülnék neki, de jelenleg ezt a gépem is alig használom ki). :)
Perzse játékok alatt írtam 250W-t ez lehet plusz/mínusz 20W is szerintem, játék függő (a proci legtöbbszor 50-60% körül teker gémek alatt) a GPU közel maxon (ez normális is).
Az FX-6300 procimon nekem egy Hyper 212+ van, anno kemény 7300Ft volt. Ez halkan hűti a CPU-t és hűvös is marad. 4GHz alapfeszkós órajelen Prime95 terheléssel sem megy 55C fölé a CPU vagy a magjai. 4,5GHz-en már megvan a 60C magokra, míg az extrém 4,7GHzen már a 69C-t is elérték a magocskák 5 percen belül. A 4-4,2GHz meg se kottyan a hűtőnek P95 teszteknél (60C alatt maradnak a magok)....normál terhelésnél meg pláne! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!