Van értelme SSD-t venni?
Láttam, hogy attól sokkal gyorsabb lesz a gép stb. De, van egy kis gond: az ssd flash memóriát használ, emiatt rövid az élettartama. A legtöbbje MLC rendszerű, a prohardver erre 3000 programozási ciklus élettartamot ír. Persze van SLC is,100 000 ciklus élettartammal, de az drágább, és az szerintem az se olyan sok.
A felső linkben per helyett pluszt írtam,(link-bejelenkezés) egyébkén ugyanaz mint az alsó.
prohardver.hu+tudastar+slc_mlc_tlc_mit_jelent.html
Egy 250Gb-os Samsung 840 hozzávetőlegesen 250Tb adatot képes írni. Egy átlagos felhasználó esetében 7-10Gb napi írással számolhatunk, vagyis az utóbbival kalkulálva majdnem 66 évig bírja az SSD a nyüstölést, és ez még csak a garantált 1000 ciklusra vonatkozó szám.
Vannak trükkök amiken végig kell menni egy SSD vásárlása után. Google: ssd élettartam növelés
#1 remekül leírta a helyzetet.
Az új szériáknál már kb. el lehet felejteni az élettartamot, jól bírják.
G.
Időről időre előjön ez az ssd elhasználódás téma. Egyrészt, ahogy leírták, iszonyatosan sok írás kell, hogy elhasználódjon, sok év múlva tőlem aztán tönkremehet, nem fog érdekelni. 5 év garral vettem Intel 520-as ssd-t, ha az 5.év utáni első ki kell dobnom, akkor is megérte.
Az az érdekes, hogy egy csúcskategóriás vga-n 1 év alatt többet buksz, mint egy ssd ára, erről mégsem születnek kérdések. :) Vagy az autóba is tankolsz, ami elfogy, veszel gumit, ami elkopik, mégis megveszed. :)
Köszönöm, meggyőztetek!
De, ha mondjuk 6 évig használom az SSD-t, azon van a win, és élettartama vége felé jár, akkor elkezdi veszteni az adatot, és pár év múlva nem lesz semmim a win-ből?
Amennyiben te 60évig futtatsz 1 Windows-t, komoly mazochista hajlamaid lehetnek. :D
Az SSD kondíciója idővel elkezd romlani, amit több programmal tudsz figyelemmel kísérni, pl a Hard Disk Sentinellel. Ezek nyilván nem teljesen pontos értékek, de hozzávetőlegesen azért tájékoztatnak. Nálam évi 1-2 % elhasználódás volt a jellemző 830-as Samsungon, most, a 3 hónapos Intel még 100%-os. A gép napi min 8-10 órát megy, de van, hogy jóval többet. Különösebben nincs kímélve az SSD, úgy használom, mint egy HDD-t, annyi, hogy a torrent vinyóra megy, de az a méret miatt is egyértelmű.
10-15% szabad helyet hagyni kell rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!