Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Egy idő után miért melegszenek...

Egy idő után miért melegszenek jobban a laptopok?

Figyelt kérdés

VAn egy lapatopom. Kb félévente pasztázom újra és egyre jobban veszem észre hogy jobban melegszik.

Tehát nem poros. Mx4 paszta van rajta.

és a ventiállátor is egyre jobban forog.

2014. dec. 15. 19:48
 1/1 CspCsj ***** válasza:

Több laptop is van szűk családi körben.

A legrégibb egy MEDION Pentium M egymagos gép (~6 éve használtan szereztem, és fél éve nálam kötött ki, miután nem volt elég gyors a többieknek), ugyannyi a hőmérséklete most is mint annó, a ventilátor azért rendszeresen bekapcsol és a hangja még a éppen a zavaró hangerő alatt van, ha nincsen nagyobb terhelés (flash videóknál már rákapcsol, de az átlagos netezést még elviselhetően bírja)

A következő laptop egy több mint 3 éves AMD Dual (ACER), újonnan használtam 1-2 hónapot és nemrég járt nálam nagytakarításon, a hőmérsékelteket meg szoktam nézni, és összehasonlítva a 3 évvel ezelőtti értékekkel, nem láttam romlást, ugyanazon a hőmérsékleten ment mint újonnan, talán a venti kapcsolt többször be, de a hangja így is csak éppen hallható volt.

Van még ismeretségi körben egy ~1 éves LENOVO (tulaj szerint halk és megkértem, hogy nézzék a processzort, 45 fok alatt van), meg egy pár éves DELL (első generációs i3-as procival, azon Linux megy, a tulaj szerint csak csendben zavaró a ventilátor, de szinte állandóan pörög)

Bár ez nem válasz a kérdésre, de szerintem inkább a hűtőventilátor öregszik, így idővel hangosabb és a csapágy kopása/beállása miatt lassabb is lehet, így a hőmérséklet is nőhet.

Meg aztán a laptopokat szeretik olyan helyeken is használni, ahol a hűtőnyílásokat eltakarják (terítőn, takarón) ez is az élettartam rovására megy. (sokszor hallottam, hogy ilyenkor lekapcsol túlmelegedés miatt és pár ilyen eset után - jobb esetben - csak forrasztás enged el és egy BGA-zás vagy "sütés" helyrehozza)

De ellenpéldaként párszor találkoztam "régi" Albacomp laptopokkal, amiknek a hőmérséklete meglepően magas volt, a használója szerint már évek óta ilyen és nem kapcsolt le egyszer sem a forróságtól (játékra nem használták, mivel az integrált vga túl gyenge volt).

Aztán pár üzleti szériás gépet is láttam, azok nagyon jól össze vannak rakva (megértem azokat, akik használt üzleti szériás gépeket vesznek inkább, mint újból a legolcsóbbat) és a hűtőrendszer is egy nagyságrenddel jobb. (venti ott is hangosodhat idővel, de mással nem volt gondjuk) Az üzleti széria előnye még, hogy ha lejárt egy olcsó újra a garancia, és gond van, alkatrészeket nem igazán találni, üzleti szériánál még jó ideig kaphatóak. (persze az ára általában átlag feletti)

Szóval megbízhatóság és hosszú távra tervezés esetén üzleti széria ajánlott. Hátrányuk, hogy a teljesítmény kisebb, az ár meg magasabb. De persze ezeket nem elsősorban játékra tervezik (azért magasabb áron magasabb teljesítményű is kapható)

Na messze kanyarodtam és a kérdésre sem válaszoltam, de legalább jó kis esti mese kerekedett belőle.

Szép álmokat!

2014. dec. 15. 21:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!