100-120 ezerből össze tudok rakni egy vállalható asztali gépet?
A mostani gépem (6 éves):
- Core 2 Duo E6550
- 2 GB DDR2 800 MHz
- 160 GB HDD 5400 rpm (fele üres)
- EMU0404 hangkártya (mivel zenélek, de új konfigba irreveláns, mert veszek egy alap USB-s hangkártyát inkább)
- NVIDIA Geforce GT430 (Ezt 2012 elején vettem bele)
Ez az összeállítás anno került olyan 150 ezerbe, ki is szolgálta az árát szerintem rendesen. Sajnos a mai kinálatot illetöen már elvesztettem a fonalat.
Amit tudok, hogy csak Intel+NVIDIA kombó jöhet szóba (esetleg a régi videókártyát átteszem az új gépbe majd). 3D-s tervezőrendszerek csak NVIDIA-n müködnek rendesen.
Játék nem jellemző, viszont zenélek, ami CPU igényes dolog, föleg, ha ilyen 5-10 ms válaszidővel dolgozom.
A zenei szoftverek is sokat fejlődtek, bár a mostani cpu-mat is ilyen 30-50%-ban terheli le a Cubase 5, ami ráadásul nem támogatja a multicore üzemmódot.
500 GB merevlemezt soha az életbe nem tölteném meg.
4 GB RAM untig elég
Nekem egy megbizható számitógép kellene ennyi pénzért a taglalt feladatokra.
Megérné venni ilyen brandelt gépet (lenovo, hp, dell) ebben az árkategóriában? Ennyiért ilyen dual core i3-mal van, azonban én nem értem a koncepciót az új inteles termékpalettában. Olyan gép kellene, ami 1-2 év után nem lesz hangos, hanem mindig halk marad. Ugyanis nekem minden számitógépem kva hangos lesz 1-2 év után. Pedig nem hagyom, hogy porosodjon.
"3D-s tervezőrendszerek csak NVIDIA-n müködnek rendesen."
Hát én CAD-ezek AMD-vel (AutoCAD, Inventor, CATIA), de még egyszer sem volt vele semmi bajom.
"viszont zenélek, ami CPU igényes dolog"
Ez a baj, hogy CPU-igényesen zenélsz (akármit is érts ez alatt). Ha komoly munkára kell, neked külön hangkártyára lenne szükséged, hogy levegye a terhet a proci válláról.
"500 GB merevlemezt soha az életbe nem tölteném meg."
Mondjuk ha 3D tervezőszoftvereket és komoly zenei programokat használnék, nekem úgy fél év alatt simán összejönne, de nem vagyunk egyformák...
"Megérné venni ilyen brandelt gépet (lenovo, hp, dell) ebben az árkategóriában?"
Megéri - gyengébb lesz, mintha saját pénzből raknád össze, de kapsz támogatást és egyéb jóságokat - nézz utána, mit tud nyújtani a gyártó és dönts az alapján.
"nekem minden számitógépem kva hangos lesz 1-2 év után"
Az én asztali gépemben jövőre lesznek 10 évesek a Noiseblocker ventik, eddig meg sem mukkantak, pedig azért egész jó kis huzatot csinálnak még most is. Brand gépek is elég halkak szoktak lenni, pedig azokban kevésbé márkásak a légkavarók.
emu0404 az egy pci-os hangkártya, anno 40-ért vettem. De mára rájöttem, hogy csekély részét használom a tudásának.
És a hangkártya amúgy sem első sorban nem azért van, hogy a cpu-ról "levegyen" bármi terhet, hanem azért, hogy a cpu által kiszámolt digitális hangból a lehető legpontosabb módon analóg, azaz a hangszóróra kiküldhető elektromos jelet csináljon.
És nem mindegy, hogy mennyire pontos ez a konverzió. Vegyünk modnjuk egy alaplapra intergált átlag hangchipet, aminek az átviteli görbéje nagyon eltér a vízszintes egyenestől (mert silány minőségü alkatrészekből rakták össze, nem is tervezték nagyon jóra). Mindenféle huplik vannak benne, nem lehet rá hagyatkozni. Meg ugye directsound-on keresztül működik csak, ami miatt a válaszideje nagyon nagy, több száz ms (mivel több szoftveres rétegen is átmegy a jel, mire megszólal)...ezzel szemben egy rendes hangkártya tudja az ASIO-t, ami közvetlenül a hardverrel kommunikáló driver, alacsony késéssel (10 ms alatti)
cpu-ról amugy max akkor "vesz le" bármit a hangkártya, ha pl van a benne valami DSP egység (digital signal processing), és az valamit dedikáltan ki tud számolni.
Mondok egy példát: pl játékokban amikor "viszhangos" helyen vagy, akkor azt a viszhangos hatást (zengetés) kiszámolhatja a hangkártya DSP-ja, persze ha a játék ezt támogatja.
Zenei szoftverekben viszont jobbára minden téren szoftveres megoldásokra kell hagyatkoznom (van viszhang gép, meg mindenre van ipari DSP, de több száz ezer forint)
Ugyhogy a cpu számol mindent. És miből adódik a cpu terhelés zenéléskor? Pl abból, hogy egy egy csomó olyan szoftvert hanszálok, ami analóg szintetizátorok áramkörének működését szimulálja szoftveresen, hogy annak a hangját emulálja. A modern szoftveres szintikről meg nem is beszélek, mert azok képesek lefárasztani bármilyen cpu-t (ilyen több százezres polifóniát tudnak már ezek az uj szoftverek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!