Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Kékhalál? Alaplapi vagy...

Kékhalál? Alaplapi vagy grafikus kártya hiba?

Figyelt kérdés

kb 1 hónapja az idáig jól működő nvidia 8600gt-m hűtője leállt, majd a grafikus kártyám leégett! Vettem helyette használtan egy nvidia 9600gt-t, ami idáig jól is működött, majd váratlanul ennek is a hűtője elromlott, de a grafikus kártyát meg tudtam menteni! Azért hogy megnézzem, a hűtő vagy a vezeték romlott e el, rákötöttem a kártyára egy régi táp hűtőjét, amivel működni kezdett a gép, viszont sok esetben még a windows betöltésig sem jutottam el, de ha be is kapcsolt rendesen, egy grafikásabb honlap után kiírta ,hogy a képernyő illesztő programja leállt, és egy pár másodpercre rá kék halál fogadott! Arra gondoltam, hogy több áramot húz ez a nagyobb ventilátor, és elveszi az áramot a grafikus elől, ezért kihúztam a hűtőt, és megpróbáltam úgy bekapcsolni, igaz stabilabban működött abban az 1-2 percben amig ventilátor nélkül használtam, de sok esetben így is jött a kék halál!A tápom 400W! A kérdésem az lenne, nincs e valami alaplapi hibának köze ahhoz, hogy egymás után viszonylag rövid időn belül két grafikusnak is tönkre ment a hűtője, majd a komplett a kártya, vagy csak simán hibás grafikus kártyát vettem, ami már csak a végsőket húzta, és ez egy véletlen egybeesés? Van valami ötletetek mi lehet a probléma? merjek bele tenni új grafikus kártyát, vagy inkább vigyem el valami szakihoz?

válaszaitokat előre is köszönöm!

2014. nov. 20. 21:39
 1/7 T/Z ***** válasza:

Szerintem csak véletlen egybeesés.

A hűtésre oda kell figyelni, de a legtöbb kártya leáll, mielőtt megfőzné magát, szóval ha nem megy a hűtés, azt észre lehet venni.

Esetleg nem árt, ha Aidát futtatjuk automatikusan, az óra mellett az a pár hőmérsékletet jelző ikon elfér, és egy normális teljesítményű gépet nem fog vissza. Netezés közben is látni, ha az addigi 30 fok helyett folyamatosan 50 felett van az idle hőméréskelt is, ilyenkor azért ránézhetünk a gépre, h minden rendben van-e vele belül.

A jelenlegi kártyádon a memóriachipek egyike haldokolhat, ilyenkor már hiába hűtöd (addig kellett volna, amíg még jó volt), másik kártyát kell venni.

Ezért áll le random rövid használat után is.

Egyénként eleve olyan kártyát kell venni, amin normális hűtés van, nem csak egy zajgenerátor, vagy ha ez nincs, akkor érdemes ráapplikálni egy jobb hűtőt.

Pl ezekre a régebbi kártyákra szinte mindegyikre rámegy az Arctic Cooling S1-ese, a turbo modullal kiegészítve (két kis zajtalan ventilátor) nagyban tudjuk növelni a kártya élettartamát.

Persze ha az előző tulaj már "félig megfőzte" a vramokat, akkor már csak tűzoltásra jó utólag felszerelni.

A másik az, h tudni kell, ezekre a régebbi kártyákra akkoriban nem szereltek gyárilag túl erős hűtést, másrészt az azokon a nyákokon levő áramköri alkatrészek már lassacskán mindegyike eléri az élettartama végét, szóval nem csoda, ha egy ilyen viszonylag réginek mondható kártya meghal.

A gépházban egyébként van ventilátor még a tápegységén kívül? (Előlap alatt, hátul?)

2014. nov. 20. 21:58
 2/7 A kérdező kommentje:
T/z köszi a gyors válaszod, procinak van még ventilátorja a tápon és a videókártyán kívül! Akkor veszek valami új kártyát, ez a 9600 as már úgy is kuka, ha be is kapcsol vonalazódik a kép:D
2014. nov. 20. 22:11
 3/7 anonim ***** válasza:
ha nincs tobb venti a hazon/hazban az nem a legjobb manapsag....ha most hirtelen nicsen penzed egy masik hazra amibe atepoted az egesz gepet, akkor annyit tegyel meg, hogy leveszed az oldalat, hogy legalabb onnan szedjen valami levegot huteni
2014. nov. 20. 23:03
 4/7 T/Z ***** válasza:

Ja igen, milyen a gépházad?

Lehet bele tenni előre az előlap alá ventilátort? Oda szoktak egy 12cm-est tenni. Ez mögé van a merevlemez vagy merevlemezek beszerelve.

Ez befelé szívja a levegőt. Hűti a merevlemezt --> majd a gépházól a levegőt hátul kiszívja egy másik 12cm-es ventilátor, ami fent szokott lenni az alaplap I/O csatlakozóinál.

A fent levő ventilátor kifelé fúj hátul.

Újabb házakban már a tápegység eleve nem is ide felülre kerül, hanem lent van a gép aljában, és a tápegység beszívó nyílása alulra kerül, így a gépházon kívülről szív be levegőt, és azt áramoltatja át a tápon, majd fújja ki.

Teljesen el van szeparálva a gépháztól a táp levegőztetése, h a táp áramkörein ne a gépházban keletkező meleg levegőt áramoltassuk át, hanem a kinti hűsebb levegőt.

A gépházban pedig csak elöl van venti, meg hátul fent egy. Ez már szép légáramlatot kelt.

Szoktak még a gépház aljába is tenni egyet, ami befelé fúj, meg a gépház tetején is hátulra tenni, ami szintén kifelé fúj.

De alap esetben egy elöl, egy hátul (plusz a tápegységnél) elég szokott lenni.

Itt van pár személtető ábra:

[link]

Ha a gépházba csak 8, esetleg 9,2cm-es ventilátorokat lehet szerelni, akkor inkább cserélj gépházat, mert az ilyen kis átmérőjű ventilátoroknak nagyobb fordulatszámon kell forogniuk, h a légszállítás elégséges legyen, így sokkal nagyobb zajt keltenek, mint a 12cm-esek.

Kár elkölteni pénzt rájuk.

A nagy zajt itt inkább a suhogásra értem, természetesen nem a ventilátor hangos, hanem a levegő ahogy átmegy rajt az susog.

Egy normális ház ilyen 10ezer alatt is kifogható már, használtra gondolok természetesen.

Végülis amibe 12cm-esek szerelhetők, azok már jó, használható gépháznak tekinthetők, pláne ha alsótápos; innentől kezdve ízlés dolga eldönteni, kinek melyik ház tetszik.

[link]

12cm-es ventilátorok meg 1000-1500Ft-tól 4-5ezerig kerülnek, szóval nem egy nagy összeg összerakni egy jól szellőző csendes gépházat.

[link]

2014. nov. 20. 23:29
 5/7 A kérdező kommentje:
a gépházam régi típusú, néztem előre a ventilátort, de sajna nem lehet bele tenni, annyit csináltam hogy levettem az oldalát a gépháznak, holnap elmegyek venni egy másik video kártyát. Most is csoda hogy bekapcsolt a gép, de csupa vonalas a monitor
2014. nov. 21. 21:33
 6/7 anonim ***** válasza:
jah jol tetted, hogy levetted az oldalat. foleg, ha uj kartya lesz benne. milyen kartyat veszel? ha tudsz sporolj ossze egy uj- jobban szellozo hazra. hidd el megeri!!!! en is most nezegetem oket
2014. nov. 22. 00:46
 7/7 A kérdező kommentje:
tervben van!:D
2014. nov. 22. 18:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!