Egy Macboor Air esetén hogyan lehet az akkumulátort a legjobban kímélni, illetve hogyan töltenek ezek az új laptopok?
Igen jól leírták,ez a "20%-on van az akku,franc buszig még van 45 perc" feltöltöd ezalatt 43%-ra és meríted,majd újra hasonlóan a folyamatot ("72%-on van,feltöltöm holnapra") kivégzi,egy idő után annyit vennél észre,hogy kiírja,hogy lemerült,felteszed töltőre fél perc múlva kiírja,hogy feltöltött és lényegében tölthetetlen lesz (meghal).
Az egészséges akku kímélő használat nagyjából ennyit jelent : teljesen feltöleni,majd (szinte) csontig meríteni,hogy pár % legyen csak rajta ,majd teljesen fel!
Az a gond, hogy az előző hozzászólók butaságokat írtak.
A legjobb lenne, ha kivehető lenne az akku, az új macbookoknál ez ugye nem lehetséges.
Ami az akkumulátorokat tönkreteszi (sorrendben):
-ciklusok száma: ebben a mac-akkuk nagyon jók, nekem egy régebbi gépemben 866 ciklus van, coconutbattery alapján 86%-os állapotú.
-melegedés: ezzel nem tudsz mit tenni, sajnos. Ideális lenne, mint írtam, ha kivehető lenne az akku és 60-80%-ra töltve, hűvös helyre téve eltárolnád.
Amiért az előző hozzászólók butaságokat írtak: az akkumulátor cellái öregednek, elhasználódnak a sok töltéstől. A vezérlőelektronika figyeli az egyes cellák állapotát, ha kritikussá válik egy cella, szépen letiltja, "kiiktatja" a töltési sorból. Hogy használódnak el legjobban a cellák? Ha egyfolytában töltöd-lemeríted őket..
Fontos tudni, hogy bár teljes ciklusokról beszélünk, a fél- és a negyedciklusok is számolódnak, sőt, összeadódnak: tehát ha 2x 50% alá meríted az akkut és újra feltöltöd, az bizony 1 egész ciklus lesz.
Összefoglalva: töltőről használd a gépet, amikor csak tudod. Nem csak azért, mert töltőről használva a géped nem fogja leszabályozni a teljesítményét, hogy nagyobb akkuidőd legyen, hanem a fentebb leírtak miatt is. Ami még fontos: legalább havonta egyszer használd a gépet töltő nélkül is. Sokan írják, hogy "formázni" kell az akkut, ez azonban tilos, értelmetlen jelen esetben - a mélykisütés tönkre is teheti az akkumulátort, amit ilyen esetben csak spec. eszközzel lehet csak életre kelteni. Normál esetben persze az elektronika megvédi ettől, de hallottam már cifrákat..
ma 09:41
Az autós kamerád milyen akku technológiát használ? Az is Li-Pol aksival van szerelve? Ha nem, akkor inkább hagyjuk, mert köze nincs a kettőnek egymáshoz.
Na a sok okosság. A macbook maga dönti el hogy kell e tölteni az aksit vagy nem. Igazából ha 100%-on van és hálózatrol akkor az égvilágon semmit sem csinál az aksival. Amúgy ezt jelzi egy kis led a töltőcsatlakozón. Ha narancssárga akkor tölti az aksit ha zöld akkor csak tápellátást biztosít. Ez már nem a régi "csöpögtetős rendszer".
Szerintem folyamatos tápellátással nem károsítod viszont azért évente párszor érdemes megmozgatni az aksit. Az enyém 4 éves és 82%-os, mondjuk az elején nem kíméltem anponta lemerítettem de 2-3éve csak tápról használom kb 2-3 havonta merítem le, de akkor sem teljesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!