Magyarországon a 80-as években a C64, a ZX Spectrum vagy a Videoton TVC volt népszerűbb?
Enterprise 128 !
20000 darabot adtak el belőle. Nekem is volt (sőt,van a gardróbban :).
A listán a harmadik helyre tenném a c64 és a Spectrum után.
És miért adtatok ki ilyen sok pénzt egy számítógépért amivel lehetett játszani pár játékot meg BASIC-ben programozni akkoriban?
Nem volt internet, se más munkában gyakorlati felhasználása egy számítógépnek akkoriban, és úgy a 2000-es évek közepéig nem is nagyon volt rá szükség.
Én a rendszerváltás után születtem, a szüleim nem voltak csórók mégis azt mesélték, hogy még egy magyar vagy szovjet gyártmányú magnó se volt valami olcsó, ételek közül a hús is drága volt, a legtöbbször olyanokat ettek, hogy párizsi zsemlével, kefír stb.
Mi csak a 90-es évek végén vettünk egy számítógépet (286-ost).
Nem is tudom... Jó volt játszani vele pár játékot, meg BASIC-ben programozni.
Nagyon lelkesen bújtuk a nem csak BASIC programozással kapcsolatos, szintén nem olcsó könyveket, próbálgattuk a szárnyainkat.
Hittük, hogy a jövő alapjait rakjuk le. :-)
A ballagáskor családomtól kapott 8000-Ft-ot pótolták ki apámék , így vettünk egy Enterprise 128 -at 16000 forintért. (1987-ben)
Nem volt olcsó, de legfeljebb nem ettünk húst. ;-)
PC-ről - ami akkoriban egyet jelentett az IBM-mel - nem is álmodtunk. Az annyira drága volt, hogy még 1995-ben is egy 486DX2 -t a gazdag szomszédomék 250000 forintért vettek, de már nekik sem tellett a 25000 forintos hangkártyára, úgyhogy néma csendben működött. :D
Az átlagfizu 8000 körül lehetett, vagy még annyi se.
Mi ennél azért jobban éltünk. Mi Téliszalámit ettünk, meg Gyulai kolbászt, de szerettem a párizsit is.
"És miért adtatok ki ilyen sok pénzt egy számítógépért amivel lehetett játszani pár játékot meg BASIC-ben programozni akkoriban?"
Amiért te is meg én is egy valag pénzt kiadtunk olyan gépekre, amiken majd 20-30 év múlva sokan csak nevetni fognak.
De egyébként a 286-osra is rákérdezhetnék, hogy minek vettetek egy tök elavult gépet, aminek a teljestménye sok tekintetben alulmaradt egy C64-hez képest?
Az internet meg nem minden. Ma sem csak azért vesz valaki számítógépet, hogy internetezzen meg táblázatot kezeljen. Sokan vannak, akik csak a játék vagy hobbi kedvéért vesznek számítógépet. Ez régen sem volt másként.
"Nem volt internet, se más munkában gyakorlati felhasználása egy számítógépnek akkoriban"
Azért ez erős túlzás. Már akkoriban voltak munkára használható szoftverek - szövegszerkesztő, táblázatkezelő, könyvelőprogramok, készletnyílvántartók, stb...
Az igaz, hogy a COCOM-lista (és országunk gazdasági helyzete) miatt nem fejlődhetett annyira ez a terület (se) - míg Amerikában már javában fejlődtek a BBS-hálózatok, Franciaországban a Minitel; itt volt HT-1080Z, Primo, Aircomp16 és Homelab3 (jó, volt C64, ZX81, meg Sinclair Spectrum is). Meg televízióadásban TV-Basic. Meg újságnak Mikroszámítógép magazin:
A mai gyerekek sajnos nem tudják milyen sok játék volt ezekre a computerekre és sokkal jobbak mint a maiak amik sablonnal készülnek futószalagon és ráadásul azok tipuson belül kompatibilisek voltak, nem laggoltak, fagytak stb.
A Basic nyelv csak hab volt a tortán a natív gépi kód mellett hogy mi már 8 évesen programozni és nem Facebookozni tanultunk hogy a mai kölyköknek legyen mivel csemegézniük...:-)))
Egyébként a Commodore 64 +4 és a zx spectrum volt a legelterjedtebb. A tv computer, primo iskolai tanulógépek voltak mert voltak számítógép szakkörök akkoriban amit komolyan vettünk... persze játszottunk eleget. De szép volt!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!