I5 intel processzor hány évre lesz elegendő?
Nem (feltétlen) a mag számít,ezt is bizonyítja az FX példája.
Nézzük úgy,hogy haswell (4xxx széria) 1 éve jött ki.
a jelenleg legerősebb vga-k közül vegyünk egyet ,r9 295x2.
Tegyük fel,hogy egy monitoron játszol.
Vegyünk egy belépőszintű haswell i5-öt,i5 4440.
Az i5 4440 kihajtja a jelenleg (egyik ,ha nem a ) legerősebb vga-t az r9 295x2-t,és most 1 monitoros játékról van szó,pedig az r9 295x2 több monitoron sem nagyon fogható be.
Ergo amíg kihajtja az i5 4670k a legerősebb VGA-t,addig elég lesz (alap órajelen is kihajtja az r9 295x2-t ami min. 5-6-7 évig jó lesz 1 monitoron).
Magyarul a csere nem mostanában indokolt,persze lehet jönni,hogy kitudja,hogy fejlődnek a játékok,és lehet hogy 3-4 év múlva a 8 magos procik kellenek.
De amíg manapság a 2 magos "ünnepi" g3258 4.5ghz-ra húzva r9 290-et kihajt,és ULTRÁN a watch dogs-ot viszi 1920x1080-on,addig ez a felvetés inkább bukott,mint 50-50%-os.
Aha a processzor akkor annyira nem is mérvadó játékok terén, amúgy most sajnos egy r9 270x vga-m van. :S
De mindenképpen intelre szeretnék átállni, persze később majd r9 290x vennék célba de az majd fél év múlva lesz.
Szerintem még elég sokáig. Nem nagyon kaparnak az után, hogy tovább pumpálják fölfelé a magok számát. Nem is igazán érdemes. Egy Sandy Bridge i5 még a mai napig elég a legerősebb videokártya mellé, pedig már az is 3 és fél éves. De még egy Core2 Quad, Phenom II vagy Lynfield magos i5 is elégséges egy középkategóriás gépbe, pedig a legújabb is 5 éves technika. Ezek most jutottak el oda, hogy érdemes őket lecserélni.
Egyébként inkább egy 4690K-ban gondolkodnék. Egyáltalán nem vagy csak alig drágább, de sokkal jobb a hőközlés a processzormagok és a sapka között. 3-5 évig szerintem az is el elmehet, ha a játék a legfontosabb.
Ezt a jó isten se mondja meg.
Alapvetően ha valakinek egy közép-felső kategóriás processzora van, az sokáig elég szokott lenni. Pl egy E8xxx C2D is elég szépen muzsikál a mai napig, pedig 6 éves processzor.
Vagy az i5-2500-asom is 3 éves már, és HD6870-essel párosítva még mindig közel maxon visz mindent.
Ráadásul szerintem azért nem feltétlenül éri meg 1-2 évente tízezreket költeni hogy 2x AA helyett 4x AA-t tuj beállítani. Játékélmény szempontjából meg szerintem semmit nem számít hogy Ultra High vagy csak High, esetleg Medium beállításokkal játszol.
Én pedig nem szorzózár nélküliben.
Nem ér többet egy 4.4ghz-s K-s i5-tel,mint egy szorzózáras 4/5.gen 3.2ghz i5-tel.
Nem tud többet kisajtolni a 4.4ghz egy r9 290x-ből,mint a 3.2ghz...
100%-ból már nem lehet 120%-ot processzor órajel emeléssel kisajtolni.
Amíg az i5 4440 kihajtja a fél milkós (1024bites 8gb ramos) r9 295x2-t addig k-s i5 nem nagyon kell 1 monitoros játékra,illetve majd ha az r9 295x2 már 60-70k-ba kapható lesz akkor már illik a csere.
De ezek a CPU-k előbb harapnak fűbe,mint hogy kevesek legyenek 1-1 vga kihajtásához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!