Az átalakítók hogyan működnek?
Én itt igazából arra lennék kíváncsi, hogy hogyan működik ez az egész? Analóg és Digitálisnál egyaránt kíváncsi lennék a folyamatra.
Vannak elképzeléseim, de nem tudom mennyire helytállóak. Az analógnál csak 2 drót egymásba van forrasztva? A digitálisnál pedig valami extra chip be van téve az átalakítóba, ami átkonvertálja a jelet valami programmal?
Pl egy RCA to VGA(D-sub) átalakítónál, hogy lehet az RCA-t annyi felé osztani? Mert a d-subnak elég sok bemenete van, az RCA-nak pedig 3 (ha itt most a Playstation féle rca-ra gondolunk, én arra).
Az analógnál is előfordul csip.
(RCA)S-video - VGA között nem csupán jelszint és impedancia illesztés történik, hanem jelkomponens leválasztás is, analóg vagy mintavételezés után digitális szűrőkkel.
Analógot digitálissá nagyon egyszerűen, DA konverterrel lehet mintavételezni. A mintavételezés egy külön tantárgy az egyetemen, erről a témáról már sok könyvet írtak.
Digitálist analóggá is át lehet alakítani egy DA konverterrel, ami nem más, mint egy kimeneti kondenzátor töltése a mért feszültségre, feszültségszintre, vagy tranzisztor kollektoráramának beállítása a mintavételezett értékre, mondjuk az ipari automatizálásos rendszereknél, ahol az érzékelők áram doménben adnak jelet, és nem feszültségben. Erről is rengeteget lehetne beszélni, rengeteg megvalósítása létezik.
hopsz,
analóg-> digitális ADC
digitális -> analóg DAC
ja én igazából az analógot analógra alakítóra gondoltam, pl egy RCA-t Jackre, vagy diigtálisnál egy dvi-t hdmi-re.
Mert azt tudom, hogy digitálist lehet analógra, de az analógot digitálisra azzal nem fogunk elérni soha jobb minőséget, mert egy képet is hiába nagyítunk fel, attól még ugyan olyan lesz csak pixelesebb. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!