Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen Chipset-ű mini itx...

Milyen Chipset-ű mini itx alaplapot vegyek i3-4350T -hez (LGA1150) ami jó Linux Mint-hez?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy netezős, általános célú gépet akarok összerakni, ami kicsi csendes energiatakarékos. Az alkatrészeket összeválogattam, de az alaplap és chipset kérdése bonyolult.

Van ugyebár a legújabb Z97, illetve a kicsit régebbi Z87, amit mintha használnának Linuxosok is. Meg a hasonló korú például B85, meg a Hxx jelűek, ami mintha nem lenne overclock-olható (bár nem cél)

A lényeg az lenne, hogy Linux kompatibilis legyen, USB3.0, Néhány USB2.0, egy PCI-express, SATA-3, integrált video (HDMI és vagy DVI) és LAN legyen rajta. Integrált wifi nem fontos de jó ha van.

Az ár kevésbé fontos, inkább minőség (ne haljon ki a garancia után rövid idővel)

Eddig az MSI Z87I AC-t néztem ki az aqua.hu-n 32 ezerért.

(vagy van "AC" nélküli nevű , meg gaming AC is, ezek nem tudom miben térnek el? a gamer változat esetleg jobb minőségben van legyártva?)

Nézegetek még Asus meg Gigabyte lapokat is, Z87 illetve Z97 chipsettel. (utóbbiak valamivel drágábbak, de vajon mivel jobbak, a még fel sem talált 5. generációs procik támogatásán kívül?)(Végül is, később még mindig tehetek egy Z87-es lapba egy 35 wattos i7-4765T -t is ami 2x erősebb...)

Melyik gyártók a linux-barátok? (Én ezt a hármat olvastam, meg az Intelt, de náluk nem tudok mini itx lapról)

2014. júl. 16. 18:21
 1/5 A kérdező kommentje:
Egyszerűsítem a kérdést: Használ valaki Z97-es chipsetet Linux alatt? Milyen típusút?
2014. júl. 18. 09:29
 2/5 anonim ***** válasza:

Felesleges a Z-s lap, ha szorzózáras processzorod van.

Én inkább H97-est néznék.

Egyébként miért feltétlen Linuxot akarsz?

Abszolút kíváncsiságból, nem kötekedésből.

Én is használok linuxot, igaz csak másodlagos oprendszerként.

2014. júl. 18. 09:54
 3/5 A kérdező kommentje:

Nos, nem akarok tuningolni. A H97-be bele se gondoltam, kösz a tippet. Az egyetlen tuning opció az hogy később bele tehessek másik 35W TDP-jű Haswell(refresh) procit.

(bár tény, hogy hétköznapokban a Core 2 duo munkahelyi gépem 10-20%-át használom ki, 100% csak ha számolok rajta, szóval a kinézett i3 jó sokáig elég lehet.)

Miért Linux? Anyám fogja használni a gépet netezésre, aki a Set Top Boxos tévét is nehezen szokta meg 1 hónap alatt. Az a cél, hogy ne lehessen elpiszkálni könnyen.

-Windows egyrészt kb. 30 ezerbe kerül, akkor a pénzt inkább hardverre költöm. Főleg hogy ha a leendő felhasználó még nem szokott hozzá a windows-hoz.

-A windows-on a program telepítés úgy megy, hogy mindenféle ismeretlen forrásból összeszed az ember (kis szerencsével freeware) programokat, melyek sokszor zárt forrásúak, és a jó ég tudja mit csinálnak. Így nagyon könnyű akár vírust, akár egyebet kapni, ha valaki kezdő user. Némelyik letöltött kacat futtatásához root jog se kell.

-Linuxos programokat csak a root telepít, ellenőrzött csomagkezelőből. A root egyelőre én leszek a következő egy évben biztos.

-A linuxon ugyanúgy van firefox,meg Open Office, meg egyéb hétköznapi dolgok, és ingyen van. Személy szerint, ha a munkában használt dolgaim működnének Linux alatt, akkor a Win7-et hagynám is.

2014. júl. 18. 10:08
 4/5 A kérdező kommentje:
Még egy plusz: Linux alatt van beépített lemezkép-mentő is (dd parancs illetve a grafikus változatok) , amik nekem az elmúlt 10 évben jól beváltak. Még az elpiszkált XP-met is ezzel tettem rendbe többször.
2014. júl. 18. 10:10
 5/5 A kérdező kommentje:
Ja, és nem utolsó szempont, hogy az unokája nem tudja rátenni a vírusos kacatjait majd, mivel nem igen fog futni.
2014. júl. 18. 10:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!