Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Ehhez hol tudnék olcsón...

Ehhez hol tudnék olcsón célgépet (PC) venni?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő:

-----------------------

Van egy lestrapált Yamaha DGX 520-as szintetizátorom. A kijelzője teljesen tönkrement már. Utánanéztem a neten, és sajnos ez egy olyan típus, amiben a szemét Yamaha tudatosan tett be egy olyan kijelzőt, ami fél-1 év alatt tönkremegy. (úgy vettem észre, hogy a mikroszálas érintkezések szétégnek benne)

Ráadásul még van pofájuk cserekijelzőként >>ugyanazt< a programozott halálú< kijelzőt árulni égbekiáltó áron - ami rémlik, hogy 120$, vagy valami százdolláros körüli, miközben egy ugyanolyan kapacitású monokróm kijelző máshol a neten 20$ körüli...

Ahogy olvastam viszont, hogy a pénzéhes szemetek direkt úgy csinálták, hogy a kimeneti csatlakozók valami szabványtól eltérő sorrendben vannak, szóval ha meg is rendelek normális áron egy monokróm kijelzőt, át kéne forrasztgatnom a csatlakozási pontokat, hogy működjön.

A gond ezzel az, hogy még soha nem forrasztottam, és nem fűzök sok reményt a dologhoz, hogy meg tudjam csinálni, pláne nem forrasztópisztollyal (amiről úgy olvastam, hogy pontatlanabb, itt pedig apró vezetékeket kéne átforrasztgatni). Szervizben meg nem fogják nekem megcsinálni.

Szóval úgy gondoltam, hogy inkább csinálnám azt, hogy a szintetizátort MIDI-billentyűzetként használnám, és a szintetizátor agyaként egy PC-s szoftvert használnék, ahol normálisan ki tudom választani a hangszereket, és fel tudom venni a sávokat.

A szintetizátorom USB-n keresztül tud csatlakozni számítógéphez, és van hozzá szoftver/driver. Sőt, halványan emlékszem is, hogy évekkel ezelőtt megoldottam valahogy, hogy egy kölcsönadott gépen szoftveres szintetizátorokon keresztül játszottam vele..... csak az már nagyon régen volt, nem is emlékszem, hogy csináltam, de szerintem ha akkor meg tudtam oldani, most is biztos megoldanám. És amire még emlékszem, hogy az a gép egy aránylag szerény teljesítményű gép volt, de az is elbírta a dolgot.

Tehát idővel arra szeretnék majd egy régi PC-t, akár asztali gépet, akár valami régi használt laptopot venni, hogy USB-n keresztül tudjam csatlakoztatni a szintetizátoromat, és tudjak játszani a szintetizátor billentyűzetéről a gépen levő szoftveres szintetizátorok hangjain, lehetőleg késés/késleltetés nélkül.

Az USB-n kívül azt hiszem még ami követelmény, hogy a gép bírjon egy Windows XP-t, de majd utánanézek, lehet, hogy a Win98-at is még támogatja a szintetizátorhoz készült rendszerszoftver.

Ezeket leszámítva bármi megfelel, ami bírja, hogy késleltetés nélkül fusson rajta egy szoftveres, vagy VST szintetizátor, ami MIDI billentyűzettel van vezérelve. Csak ez kell, semmi mást nem használnék rajta, szóval ha pl. egy Pentium 2-es/3-as használt gép, vagy valami régi is elbírja ezeket, az is jó lenne nekem.

Asztali géppel talán olcsóbban kijönnék, mert pár kellékem van azt hiszem... IDE merevlemezem és CD olvasóm pl. van, hangkártyám is, meg azt hiszem legalább egy működő videokártyám is... egy tápegységem is van, bár nem biztos, hogy úgy jönne ki, hogy annak a csatlakozója jó legyen az alaplapra..... meg talán egy nagy adag szerencsével még van egy működő 1,5 GHz-s processzorom, de az egyszer pár másodpercre úgy volt áram alatt, hogy nem volt rajta semmi hűtőborda vagy ventilátor, akkor kicsit füstölt is egy rövid ideig, szóval lehet, nagyobb a valószínűsége, hogy akkor tönkre is ment.

Mindenesetre tehát, akkor ami biztosan van, az merevlemez, CD-olvasó, hangkártya és videokártya. Ill. PS/2-es billentyűzet/egér, IDE kábelek, CRT monitor ezek is vannak.

A kérdésem az lenne, hogy a hiányzó eszközöket, vagy egy célnak éppen megfelelő használt PC-t hol tudnék olcsón beszerezni? (azt még elfelejtettem, emlékeim szerint a dologhoz processzorból nem kell több 1 GHz-nél, de esetleg, meg merem kockáztatni, a 750-800 Mhz is megteszi - sajnos nem emlékszem már, hogy annak a kölcsönadott gépnek milyen CPU-ja volt.... ja, és persze 1 magosnál semmivel sem kell több)

JA, és amit majdnem elfelejtettem, hogy memóriám is van, ha jól emlékszem kereken 160 MB DDR1-es RAM, (2 db 64 MB-os, meg 1 db 32 MB-os modul, szóval ehhez 3 szabad foglalat is kéne az alaplapon) azzal talán elmenne a dolog.

Nem tudnátok leírni esetleg, hogy akkor hogy is tudnék ezekhez a még hiányzó elemeket, vagy ha úgy jobban megoldható, egy olcsó használt gépet venni?

Keressek esetleg a Vaterán, Jófogáson, ilyen netes helyeken? Vagy esetleg vannak még erre üzletek, ahol tudnék régi, használt, de még működő gépet olcsón venni?

Vagy van arra szaküzlet, ahol a célnak megfelelő, még hiányzó alaplapot, tápegységet, nem túl erős, de azért VST-t futtani bíró CPU-t (~ 1 GHz), stb. tudnék beszerezni nem túl drágán?

Össze tudná itt valamelyikőtök állítani nekem a már meglévő elemekre a konfigurációt, ha szépen megkérem?!? =]

Ami még fontos, hogy max. 20.000 Ft-om lenne az egészre, ennél sajnos nem tudok többet megengedni, de remélem, hogy amilyen gyorsak a mai gépek, csak össze tudok ennyiért halászni egy célnak megfelelő Pentiumos gépet... Vagy nem?

LÉGYSZÍÍÍ, ha tudtok segíteni, írjatok!!! Nagyon megköszönném!

2014. júl. 15. 00:11
 1/3 anonim ***** válasza:
jófogáson és olx-en keresgélj, ezek az alkatrészek olyan öregek, hogy ezekhez már semmit nem tudsz boltban venni, de az internet tele van ilyen párezres gépekkel.
2014. júl. 15. 09:18
 2/3 anonim ***** válasza:

Ezeken biztos elfutna:

[link]

[link]

és ezek garanciálisak is.

2014. júl. 15. 11:02
 3/3 A kérdező kommentje:

#2-es:

Az első, amit linkelsz, az már egész jónak tűnik, de hardverekben szerintem ennél megtenné egy alacsonyabb kapacitású gép is. Pl. a 2.4 GHz-et..... hát, na jó, azt még én is ki tudnám használni, pl. jobb hangszíneket tudna azzal renderelni a gép.

De pl. a memória az sok, nekem 256 MB RAM bőven elég lenne, mert amire még emlékszem, hogy a kölcsönadott gépben az volt, és nekem felvételkor sem volt vele soha semmilyen gond. Még nem is akadt.

Meg Lan kártya sem kéne, mert nem azon netezek.

Meg gondolom, ha XP helyett FreeDOS van a gépen gyárilag, talán azt is olcsóbban adják.

Persze majd én is próbálok még keresgélni.... mondjuk nem azért, a 13.000 már nem akkora kiadás számomra, de ha van rosszabb is olcsón, ami megteszi a feladatra, szerintem a jobbra felesleges kidobni a pénzt, mert nem használnám ki. Vagyis biztos ki tudnám használni fejlettebb, jobb hangzást adó szoftverekkel, de amíg nem vagyok jobb a hobbimban, addig inkább arra teszek félre, ami még most prioritást élvez :/ (sajna).

Köszi az infókat!

2014. júl. 15. 15:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!