Külső HDD bizarr működésképtelensége - mi a diagnózis?
Üdv!
Szükségem volna némi segítségre, hogy mi ilyen esetben a teendő, és egyáltalán, mi lehet a hiba?
Adott egy pár éves, gyakran használt, (pár hete ellenőrzötten kijelenthető) bad sector mentes, jól működő, 1TB-os WD (Black) meghajtó, LC-Power külső hordozóban (külső adapterrel), ami eSATA-n keresztül kapcsolódott a géphez.
És adott egy haldokló, utolsókat rúgó gép, amit körülbelül 10-20 alkalommal próbál üzemképes lenni, mire elindul, rendkívül zajos.
Mivel a gép nemsoká meghal, ezért úgy döntöttem, hogy a külső meghajtóra szépen átmentegetem, átmenekítem a hdd-k tartalmát. Ami elég jól ment, egy pontig.
Itt kezdődtek a bajok.
Másolás közben kisebb-nagyobb fagyások, akadások jelentkeztek, a monitoron vízszintes, párhuzamos vándorló vonalak jelentek meg, a gép szinte használhatatlanná vált. Megpróbáltam leállítani a rendszert, nem ment, jött egy reset.
A gép beindul, oprendszeren kívül is láthatóak a párhuzamos csíkok, a rendszer nem tölt be, a külső meghajtó sokáig tölt, reset majd gép kikapcs.
Eltávolítom a külső meghajtót, pár percnyi szünet (15-20 perc), a gép alig akar indulni - végül csak sikerül startolni, baromi lassú. Külső meghajtót következő indításnál bekötöm, párhuzamos csíkok, a fent ismert forgatókönyv.
Külső meghajtót bekötöm a laptophoz, eSATA-n keresztül, úgy érzékeli, hogy nincs csatlakozva - semmi. Még csak a HDD-t, mint eszközt sem ismeri fel.
Kerítettem egy USB kábelt, nehézkesen jelez a rendszer, hogy talált három, üres, formázatlan partíciót (és körülbelül percenként újból és újból és újból felismeri a három formázatlan partíciót), amin az összes adatom található volt. Régebben már megesett, hogy a partíció üresnek mutatkozott, ott segítségemre volt az RStudio, és körülbelül mindent vissza tudtam hozni, úgyhogy kipróbáltam, és jelezte, hogy van egy 750, valamint egy 100-100as partíció (valóban így osztottam fel régebben), a folytonos újraindulás-felismerés miatt viszont nem nagyon mertem keresni "elveszett fájlokat" (körülbelül fél percig hagytam, hogy keressen, de nem talált semmit).
Szóval, szerintetek, eddigiek alapján mi a diagnózus? Teljes adatvesztés?
is-is.
van egy asztalim, van egy laptopom.
az asztali haldoklik, ott generálta a leírt problémát (fagyás, csíkok, stb), a laptopon pedig próbálkoztam azzal, hátha ott megtudok többet a meghajtó állapotát illetően - ott jelenetkezett a "nehézkesen jelez a rendszer, hogy talált három, üres, formázatlan partíciót (és körülbelül percenként újból és újból és újból felismeri a három formázatlan partíciót), amin az összes adatom található volt." - tehát szerintem olyan, ahhoz hasonlít, mintha ki-be kapcsolnám a külső meghajtót, vagy legalábbis eltávolítanám, majd csatlakoztatnám.
Furcsa egy jelenség egy és ugyan az a fájlrendszer ?
nem lehet hogy az egyik fat32 míg a másik ntsf ?
Nézd meg hogy mire van formázva a laptop HDD je mert ha fat32 és a külső HDD ntsf akkor baj van
Ha az aztali gép ilyen beteg, és a szoftver a gond, akkor praktikus lehet egy pendriveról beootolni egy linuxot, felmountolni a lemezeket, és úgy másolni.
Ha a hardver a gond, akkor én kiszedném a HDD-t és beraknám egy rack-be vagy egy másik gépbe, és onnan másolnék.
Gondolom a külső vinyódon megsérült itt-ott a filerndszer a rosszul működő gép miatt.
Sajnálatos módon az asztali gép ma már nem indult be - van egy kellemetlen érzésem, hogy a táp megadta magát.
Szóval nem igazán tudok most már kísérletezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!