Amikor elfüstöl egy táp, alaplap vagy kidurran néhány kondenzátor, annak a füstje/szaga mérgező?
Köszönöm a válaszokat, gondoltam, hogy nem halok bele, de nem is tesz jót. Na, akkor elmondom miért kérdeztem.
Van egy kb. 12 éves, 300W-os MŰKÖDŐKÉPES Vargáné és Társa tápegységem. Egy leselejtezett SZERVERGÉPET hajtottak vele nagyjából 7 ÉVIG. Én kb. további 2 ÉVET használtam a tápot, mert nem volt más, és hiba nélkül működött. Annyi volt a furcsaság, hogy amikor elmentünk hazulról hosszabb időre, és kihúztam a tápkábelt, amikor hazajöttem és bedugtam, mindig bekapcsolt tőle a gép. Aztán később lecseréltem egy Mercury-ra (tudom, az sem jobb sokkal, de ingyér vót :)). Aztán tavaly elkezdtem összerakosgatni egy gépet mindenféle szirből-sz@rból, és akkor akadt kezembe ismét ez a csodálatos tápegység. Lement az XP telepítés, aztán egyszercsak elkezdett jönni a szaga. Nem füstölt, nem kapcsolt le, csak büdös volt. A biztonság kedvéért lekapcsoltam, és szédszettem a tápot. Belül össze-vissza volt bszva-égve-feketedve minden. Nem is értem, hogy bírta eddig is. (Még anno, amikor a szervert használták, akkor elkezdődhetett a dolog, mert belül, a táp környékén a ház is meg volt feketedve.)
Azt találtam ki, hogy ha már ennyit kibírt a táp, hajtom 0-24-be, amíg csak lehet egy olyan géppel, amit nem sajnálok. Na most a szagát nem bírom elviselni, ezért egy légtérben nem maradok vele, de ha pl. kiviszem a sufniba, vagy a garázsba, és utána (mikor már több napja megy) nem gyűlik-e össze annyi méreganyag a levegőben, hogy kifekszem tőle?
A kísérlet idejére természetesen minden biztonsági intézkedést megtennék (füstjelző, túlfeszültségvédő, poroltó a közelben), nem szeretnék kockáztatni. Akit érdekel a rekordkísérlet, és szeretne bent részt venni, írjon ide vagy privátba, ahogy szeretné. Apropó! Lehetne egy új kategória a Rekordok Könyvében, hogy a legtovább üzemeltetett számítógép hibás tápegységel :). Bár kérdés, hogy hibásnak minősül-e, mert valami csoda folytán tökéletesen működik (játékok alatt is) és már a tápkábel bedugására se kapcsol be magától.
Pucold ki, azt használd. Az még jobban össze volt rakva, mint a mai, fél év alatt elhulló gagyik.
Egyébként rendesen pormentes helyen üzemelő szerverekből, rendszeresen takarítok ki fekete port. Ez egyrészt a ventilátorokból, egész pontosan a fém csapágyakból jön, ahogy kopnak. Másrészt a vele egy légtérben lévő másik gép égésekor felszabaduló korom okozza.
Meglepődnél naponta hány tákolt szerver chieftec és tsa tápja füstölög el egy-egy szerverteremben...
#4 Elsőre azt mondanám, hogy mond el a problémád egy szakorvosnak. A rekordkísérlet ötletét is mindenképp említsd meg. Szerintem ezek ma már jó eredménnyel kezelhetők. :D
Ha egy elektromos kütyü amperszagú, az azt jelenti, hogy ég a szigetelés és a por. Nem szerencsés szórakozni vele, mert a tűz gyorsabban terjed mint gondolnád.
A tápban lévő alkatrészek közül az elektrolit kondenzátorok és ellenállások azok, amik hajlamosak arra, hogy megöregedjenek. Ilyenkor már nem a tervezett feszültségek és nem a tervezett módon jutnak el a többi részhez sem. Ha szeretsz ilyenekke vacakolni, akkor végig lehet mérni az alkatrészeket és amit kell azt ki lehet cserélni
Hát ja, kicsit őrült vagyok, meg azok a gének... :)
A képüzenetre válaszolva: meséljek még magamról?
Kézrátétellel gyógyítom a PlayStation 2-m olvasófejét. Erre varjál gombot! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!