E-könyv olvasó tapasztalata van valakinek? Érdemes beruházni egyre?
Igazából a mobilitás miatt volna fontos. Szeretek normál könyvből olvasni, az a legjobb, de ha kiköltözöm külföldre, vagy utazok, körülményes könyveket magammal vinni... Ezért gondoltam hogy beruházok egy e-könyv olvasóra.
Ezek milyenek?
Olyanra volna szükségem amelyik:
1. A legjobban hasonlít egy valós könyv olvasásához. Itt főleg a kijelzőre gondolok, ne olyan legyen mint egy laptopé, csak kicsiben, met nem szeretek laptorpól olvasni már... tehát ne legyen túl "fényes", ha lehet így fogalmazni
2. Lehessen vele az e-könyvet minimális mértékben szerkeszteni. Itt főleg az aláhúzásokra gondolok, szeretem aláhúzni a lényeget, vagy esetleg odaírni a saját gondolataimat. Ezeket meg tudja csinálni valamelyik olvasó? (habár a neve alapján nem hinném...)
Én is külföldön élek, és falom az e-könyveket.
Én is gondolkodtam e-book olvasó készüléken, aztán rájöttem, hogy a kis...szom fog cipelni az okostelefon mellé még egy téglát. Pláne hogy az e-inkes kijelzők képváltása, utólagos szellemképe siralmas élményt produkál.
Nekem az vált be, hogy van egy viszonylag nagy képernyőjű androidos telefonom, és azon használom az Aldiko nevű ingyenes könyvolvasó appot. Oldalra húzással lehet lapozni, az animált lapozás természetes(ebb) hatást kelt (mint az e-ink kijelzőn), és ezen kívül is van jó pár kényelmi szolgáltatása.
A támogatott formátuma az epub, de bármilyen formátumú e-könyvet percek alatt lehet konvertálni az ingyenes online konverterekkel.
Nekem ez a megoldás bejött, javaslom számodra is kipróbálni.
Kiemelni és jegyzetelni is lehet benne, de ahhoz már az Aldiko fizetős változata kell, betonkemény 667 forintot kell kicsengetni érte.
Kobo Aura HD olvasóval egy könyvet végigolvastam. A hasznossága attól függ mit akarsz olvasni. Műszaki jellegű könyvek PDF formátumban vannak általában, a sok ábra meg képlet, példaprogram stb. miatt. Fix az oldalelrendezés. Ez sajnos azt is jelenti, hogy az olvasó nem tudja a szöveget újratördelni hogy igazodjon a képernyőmérethez. Ennek a típusnak nagyobb a képernyője mint a szokásosnak (6 helyett 6,8"), de PDF olvasásra így is kicsi.
Szépirodalommal és ponyvával nincsen semmi gond, feltéve ha jó minőségű eBook formátumban vannak. Azonban a régi könyveket gyakran talán szkennelés miatt szintén PDF-ben vannak csak meg olvasható minőségben. Az OCR-el készül eBook formátumos változatukban viszont annyi a hiba, ami miatt olvashatatlanok.
Azok a funkciók amiket te kérdeztél (aláhúzás, jegyzet), szerintem megvannak benne, de én éppen csak megnéztem az ilyen extrákat kíváncsiságból, nem használtam őket.
Lapváltásban nem hiszem, hogy nagy különbség van egy LCD kijelzős telefon vagy tablet és egy könyvolvasó között, de ez teljesen mindegy szerintem, mert ahhoz elég gyors, hogy ne legyen zavaró. Sokkal gyorsabb például, mint egy papírkönyv lapozása. Igaz, többet kell lapozni.
Mivel PDF-et akarsz olvasni, ez a cikk nagyon jól összefoglalja a kínálatot:
"nekem fontos hogy ne legyen túl kicsi a képernyő, így pl. szerintem Android nem lenne jó választás."
Mindenféle méretű eszközök léteznek Androiddal. Szerintem próbálj ki egy Androidos eszközt az Aldiko ingyenes változatával, aztán majd meglátod.
Nekem nem volt gond a méret. Most egy S4-et használok, ez regények olvasására teljesen kielégítő. De ennél jóval nagyobb képernyőjű telefonok és tabletek is léteznek, mindenféle árkategóriában.
Mondjuk talán a legolcsóbb Auchanos táblagépet talán nem annyira érné meg megvenned, mert ezeken a képernyő minőségén (is) sokat spórolnak; de ha mondjuk az eBayről rendelnél egy kínai tabletet vagy phabletet (ez milyen vicces szó!), esetleg IPS panellel, akkor olcsón megúsznád, és az eszköz a könyvolvasáson kívül is nagyon sok mindenre használható lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!