Milyen alapvető hibákat ejthet egy kezdő a számítógép összerakásnál?
Hamarosan össze fogok rakni egy gépet, igazából 95% ban ( elméletben ) tudom az egész folyamatot, de egyáltalán nincs tapasztalatom. Az ebből következő hibákat szeretném kikerülni, ezért megkérlek titeket, hogy soroljátok fel milyen alapvető hibákat ejthetek, mind olyanokat amik kárt tesznek bennem, a gépben, esztétikai hibákat, figyelmetlenségi hibákat, vagy olyan hibákat amiknek csak a jövőben lesz következménye.
Köszönöm szépen a válaszaitokat! =)
Ha elejétől a végéig rakod össze alaplap meg minden meghajtók beszerelése stb akkor ezekre megéri oda figyelni.
Mondjuk mikor csavarozol és a dobozba ejtesz egy csavart azt azonal keresd meg és vedd ki belőle mert kisüti az alaplapod. A cd meghajtó, winchester-eket egyenesen ne ferdén ne lejtősen szereld bele mer terhelés alá kerül. Ha régebbi gépről van szó akkor a bios még nem támogatja a sorrendet a meghajtóknál ekkor kell jumper elni áthidalni megcsinálni a sorrendet a winchester kerüljön mindig master részhez ugy fogja ki írni. A cd meghajtóhoz elvileg nem kell nyulni mer a jumper másodlagos helyen van (slave) és egy IDE vezérlőn egy kábelel igy mennie kell ha nem megy a cd meghajtó legyen második helyen ha külön IDE ről megy vezeték vagyis adatkábel jumper nem fontos mert ott nem állit fel sorrendet.
A ramokat a különbözőek Mhz esek akkor a ventilátortól, növekvő sorrendbe kell bele helyezni elvileg mer ugy épül fel a sorrend mondjuk van egy 1Gb os ramod példa csak 200Mhz és van egy 512 es akkor 150 mhz es akkor az 1 Gb ot teszed a proci hütőtől a legelsőbe és utánna rakod a másodikat kisebet. Forditott esetbe vagy egyik van vagy másik de amugy ezek rá vannak irva a ram cimkélyére.
a biosban oda van irva hogy master ott van kiirkálva a winchester mérete meg márkája ott van hogy type azt hiszem vannak azon belül hogy normál, LBA meg még további dolgok az LBA módszerel futtasd a biosba mert nagyon particiós lemezt is lássa a gép és igy kiadja a teljes méretet összes szektort a lemeznek mer mondjuk ha normálon fut és ugy települ rá egy op rendszer és belekerül egy másik gép LBA lemezkezelős biosába akkor azt nem fogja látni minden részét a lemeznek és rendszer indítás nem jön létre szóval LBA módban futtasd de ez igaz mondjuk ha az elem feladja a szolgálatot és vissza áll a bios alapértelmezett beálitása ott normálon van és neked LBA án volt akkorse indit. ezt azért irtam le mer ilyenek előfordulnak erre a beállitásra oda kell figyelni!
Bocs a helyesirásért ha még eszembe jut valami akor irok.
Nekem került már csavar az alaplap mögé, szétégett.
A gépet ruhaneműre tedd, hogy miközben mozgatod, ne karcolja az asztalt vagy amin épen van, és a gép se sérüljön.
Áramtalanítás után nyomogasd a bekapcsológombot, így teljesen elszáll a kondikból minden töltés.
A ventilátorok általában arra felé fújják a levegőt, ahol a motor van. Ezt mindig célszerű azért kipróbálni.
A hűtőpasztát nagyon gondosan rakd fel, ne túl sokat, ne túl keveset, lepje el a procit a paszta, tehát kend rajta el, ne csak 1 pontba rakj.
Így nagyjából ennyit tudok mondani.
3 éve rakok össze gépeket, de még mindig szoktam hibázni, és igazából ezekből mindig tanul az ember...
az sokat segíthet ha van egy összerakott gép, mert azon lehet gyakorolni... megtanulod hogy kell a ramokat kivenni és behelyezni, megnézed melyik kábel hova megy stb... én is így tanultam meg... az mindenképp jó ha van veled egy tapasztaltabb...
alapvető hibákat nem tudok mondani, mivel mindig megtudom lepni magamat, milyen hibákat tudok ejteni... legutóbb pl az egyik ramot csak félig raktam be...
a lényeg, ha esetleg nem indul el a gép összerakás után:
-maradj higgadt
-ne kapkodj, mert abból nem származik semmi jó
-nézz át minden kábelt, hogy be van-e dugva
-ha nem találsz semmi hibát kezd el szétszedni a gépet, és akkor előbb utóbb rájössz a hibádra
amire érdemes figyelni
figyelj az elektroszatikus kisülésre (nem gyakori, de nem jó ilyennel elrontani):
-ne szőnyegen szerelj
-megfelelő ruhában legyél
-fogj meg valami fémet mielőtt az alkatrészekhez érsz, vagy vegyél antisztatikus csuklópántot
-az alaplapot tedd a dobozára, vagy arra a zacskóra amiben volt
kábelek:
-mindennek meg van a maga helye, ha valami nem klappol nézd meg a csatlakozót, és a foglalatot
-kábelek összedugásánál nem kell erőltetni semmit
-figyelj hogy a kábelek ne lógjanak be egyik venti elé se, és ne akadályozzák a levegő áramlását (ennek érdekében használj kábelkötegelőt, és olyan házat válasz amin van kábel menedzsment)
hardverek berakása:
-ne zsíros kézzel dolgozz
-ne fogdosd a foglalatokat
-processzornál legyél nagyon elővigyázatos, csak egyféleképpen megy bele, és ez általában jelölve van
-előfordulhat, hogy a ramok, videókártya vagy a bővítőkártyák nehezen mennek bele, akkor is óvatosan próbáld a helyükre rakni
-előbb szereld be és utána csatlakoztasd a táphoz
-a processzorhűtőt rendesen rögzítsd, a proci és a hűtő közé pasztát tegyél
szerelés:
-olvasd át az alkatrészekhez járó útmutatót
-állítsd sorrendbe az alkatrészeket dobozostul
-legyen rend az asztalon, amin dolgozol
-a csavaroknak legyen valami doboz
-a számítógépház oldallapját tedd olyan helyre ahol nem lépsz rá( pl. vissza a dobozba)
-dobozokat tartsd, meg, ne tépd szét őket kinyitásnál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!