Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Melyik SATA portot válasszam?

Misi0023 kérdése:

Melyik SATA portot válasszam?

Figyelt kérdés

A lapom egy ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0.

Van rajta AMD SB950 SATA controller és ASMediaŸ PCIe SATA controller.

Mindkettő Sata 3-as. Mi a különbség? Miért van kétféle sata csati a lapon?

2014. febr. 26. 10:18
 1/3 P.O.C. ***** válasza:
71%

Mert két különböző SATA vezérlő van a gépedben.

Az egyik magához a déli hídhoz (AMD SB950) csatlakozik. A másik egy külső SATA vezérlőhöz (ASMedia) és az után az északi vagy a déli hídhoz PCI-E buszon keresztül.

Erre azért van szükség, mert a déli híd csak bizonyos számú SATA kivezetést támogat, ez esetben 6 -ot, mint ahogy erről a diagramról leolvashatod.:

[link]

Mivel ez egy felső kategóriás alaplap, a gyártó úgy van vele a vásárló kapjon is valamit a pénzérért, ezért telenyomja SATA portokkal, de ez már csak külső chipset keresztül lehetséges, mert a déli híd nem bír el többet.

Első körben természetesen ajánlott a déli hídhoz kötött, SATA portokt felhasználni, és ha nem elég, majd csak az után külső chip -en lévőkhöz nyúlni. Nem mintha a külsővel bármi baj lenne, de így kevésbé komplikált.

2014. febr. 26. 10:40
 2/3 A kérdező kommentje:
Ééééértem :) És sebességbeli különbség is előfordulhat? Mert én balf. módon a corsair force gt ssd-met az asmediához kötöttem. Éremes áttenni a másikra?
2014. febr. 26. 10:42
 3/3 P.O.C. ***** válasza:
100%
Nem feltétlenül van sebességromlás. Bár elvileg minden gond nélkül átrakhatod a déli hidas portra anélkül hogy újra kelljen telepíteni a rendszert.
2014. febr. 26. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!