Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Mi a véleményetek a BluRay-ről?

Mi a véleményetek a BluRay-ről?

Figyelt kérdés
Azért kérdezem, mert a gépemet most újítottam fel és úgy érzem a next gen hordozókra cserélném az adataim mentését. Egy 100-as pack DVD-re 450Gigát tudok kiírni ami kb 5000ft-ba kerül. Blu Ray lemezt viszont 2500 ért tudok 10 darabot, ami 25Gigás így kb 230Gb fér rá. (Nem próbáltam, csak saccolom) Tehát nagyjából ugyanott vagyok és nem kell killódni a fájldarabolással egyebekkel. Viszont nincs semmi tapasztalatom. DVD-m van ami 10 éves és mivel vigyázok rá, így még mindig gond nélkül olvasható. Mik a tapasztalataitok a BluRay-ről? Szerintetek van annyira időtálló, mint pl a DVD. Válaszaitokat előre is köszönöm.

2014. febr. 25. 09:02
 1/9 anonim ***** válasza:
hát én nem tudom mert én nem nagyon használok bluray-t de ha tényleg adatmentést akarsz akkor inkább fektess bele egy külső hdd-ba és azon 1TB-t is tudsz tárolni bármikor eléred a fájlokat is amit tárolsz na meg törölni is tudsz! én ezt használom de ha te inkább a bluray-t választod akkor sok szerencsét! :)
2014. febr. 25. 09:20
 2/9 A kérdező kommentje:
Van külső és belső tárhelyem is 1 terra. Pont ez a lényeg, hogy helyszűkében néha törlök olyat amit később "megbánok". Tehát ha kiírom, akkor az már biztosan megvan :)
2014. febr. 25. 09:31
 3/9 Tengor ***** válasza:

#2-vel egyetértek. Az olcsó DVD-k gyengébb fényben is átlátszanak és néhány évnél tovább akkor sem bírják, ha vákumban tartod őket egy páncélszekrény mélyén.

Nem látom akadályát, hogy a BR lemezekből is készítsenek hasonló "minőségű" olcsó másolatokat.

Az általad írt feltételekkel a HDD drágábbnak tűnik, de ha minőségi lemezekkel számolsz, akkor már olcsóbban jön ki a HDD.

2014. febr. 25. 09:34
 4/9 Tengor ***** válasza:
Még egy kérdés: igen sok házi 4K-s felvételed lehet, ha megtöltesz 2 TB-ot és ezeket az adatokat nem lehet netről pótolni...
2014. febr. 25. 09:36
 5/9 anonim ***** válasza:

Nekem ez még mindig bántja a szemem és 10 emberből kilencen kér "r"-rel írják!

[link]

[link]

Amúgy Én is leszoktam az optikai lemezekről, anno a CD és utána a DVD nagyon népszerű volt, de a blu-ray nem durrant már akkorát. Egyrészt mert viszonylag drága, másrészt a nagy mértű pendrive-ok és az olcsó HDD-k mellett nem hiányzott már sokaknak egy optikai tárolóeszköz, amit otthon dobozokban lehet tárolgatni és a keresett adatokhoz hozzájutni macerás, lassú, zajos. Persze a pótolhatatlan adatokról (családi fényképek, videók) ajánlott biztonsági másolatot készíteni. Ez lehet optikai lemez, vagy egy másik HDD is. Egy 2 terabájtos merevlemez már alig drágább, mint, ha optikai lemezekkel bíbelődne az ember és sokkal kényelmesebb, gyorsabb megoldás.

2014. febr. 25. 10:57
 6/9 A kérdező kommentje:
500 belső + 500 külső van. És igen sok házi felvételem van, mivel ezzel foglalkozom.
2014. febr. 25. 10:58
 7/9 A kérdező kommentje:

5-ös. Eleinte még a Maxtoros korszakban én is inkább winyókon tároltam az adataimat. Viszont most ha 20 BluRay-lemezből 5 év múlva nem olvasható 1-2 DB akkor is bosszantó de kedvezőbb mintha egyszerre vesztenék el több száz GB-nyi anyagot merevlemezről egyszerre. Mind1 úgysem a kérdésnél lyukadunk ki.

A kérdésem pedig tapasztalt BluRay vagy hozzáértő személynek szólt volna, de azért köszönöm nektek is.

Lehet beruházok egy 2Tb-sre aztán particionálom vagy 20 felé, hátha...

2014. febr. 25. 11:02
 8/9 anonim ***** válasza:

Mondjuk a partíció nem sokat ér hardveres meghibásodás esetén. A legbiztonságosabb lenne 2db 2 terás vinyó raid-1 tömben, de ugye az meg már nem olcsó, de gyors és biztonságos. Mivel a BD nem terjedt el túlságosan azért kevésbé is hordozható, mert úgy kell keresni valakit akinél ez visszaolvasható, de otthon magadnak még jó lehet.

Én úgy próbálom kivédeni az adatvesztést, hogy kb 3 évente veszek egy új nagy méretű merevlemezt és az lesz az elsődleges fontos tároló, az elődjét sem dobom ki, mert azon vannak a legfontosabb adatok másolatai és annak az elődjét meg odapasszolom valakinek. Pl most egy 2TB-os a fő tároló, az elődje az 1TB-os a póttároló és az az előtti 500-as vinyót öcsémnek adtam letöltősnek, játék telepítősnek (egyébként még az is jól működik, de már 6-7 éves).

2014. febr. 25. 11:10
 9/9 anonim ***** válasza:

M-Disc a mai legjobb:

[link]

Blu-ray-re, igaz csak filmeket szoktunk kiirni, nem mindegyik olvaso szereti. Peldaul az otthoni Sony lejatszo kifejezetten utalja az irott BR filmeket, ezert be kellett szereznunk egy Samsung lejatszot, mert az meg a karcos lemezeket is leolvassa.

Nem tudom a szamgepek mennyire erzekenyek ilyen teren.

En Amazonrol vettem 1TB kulsot ami akkora ami egy komolyabb farzsebben elfer. Jott hozza kis szivacsos tok, vigyazok ra, persze megserulhet. Ezert van egy masik is, amire szinten mentegetek.

A masik megoldas az SSD, sokkal dragabb de sokkal strapabirobb mint a hagyomanyos drive-ok.

2014. febr. 27. 01:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!