Nincs kép, pedig jó a monitor és a vga is. Mi a gond?
Adott egy 10+ éves gép, amit nagymamámnak adok, mivel lesz nála internet, és a mostani gépe kicsit gyengének tűnik még a böngészéshez is...
Előkotorásztam tehát, kipucoltam, újrapasztáztam a procit, hűtő vissza, visszakötök minden kábelt, azonban nem volt benne RAM. Sebaj, tudtam, hogy lennie kell valahol, rövid keresgélés után találtam is egy 256MB-os SDRAM-ot a fiókban. Gép elindít, 3 csipogás, képet nem ad. Rémlett valami, hogy az egyik memória modul nem működik. További keresgélés után megtaláltam a többit is, régi RAM ki, "új" be, nincs csipogás, de képet nem ad.
Ez idáig egy inno3D GeForce FX 5200-as (AGP) kártyával volt. Aztán jött az ötlet, hogy van nekem egy régi PCI-os kártyám is. FX ki, S3 Virge/DX be (nem egy mai darab, de utoljára amikor használtam, még működött), továbbra sincs kép. A monitor viszont tökéletesen működik. Áramot minden bizonnyal kapnak a kártyák, mivel az FX-en pörgött a venti, és a GPU környékén a nyák túloldalát megfogtam, és ott kicsivel melegebb volt, mint máshol.
Még jóval korábban sikerült elhajlítanom egy pár tűt a procin, azonban talán 2 éve visszahajlítgattam őket, és akkor még működött rendesen...
Ezenkívül más rendkívüli nem nagyon történt... Illetve az talán nem szokványos, hogy az alaplap jobb oldalát nem tudom a házhoz rögzíteni, mivel a házban nincs hely a csavarnak, ennek köszönhetően, amikor az IDE és a tápcsatival bajlódtam, egy kicsit elhajlott, de nem gondolnám, hogy ettől sérült volna bármi is
alaplap: intel D845WN
Orvosolható, vagy kell egy másik alaplap?
természetesen áramtalanítottam :)
azonban nem olvastad el elég figyelmesen:
amikor kicseréltem a ramot, már nem csipogott (valami Kingston valueRAM volt amit először beletettem, és ugyanúgy csipogott, mint amikor nem volt benne egyáltalán RAM. ha jól emlékszem, akkor romolhatott el, amikor még kb 4 évvel ezelőtt cserélgettem benne a modulokat, lehet, hogy épp azért, amit írtál, azonban ez az egyetlen rossz RAM, a többi mind működik)
az egyedüli probléma az, hogy nem ad képet, és elég szerencsétlen módon pont a monitort és a videokártyát sikerült kizárni, mint hibaforrást :(
Post OK hangot se ad? (1 csippanás) Mert akkor más a hiba.
Milyen hangot ad VGA nélkül?
nem ad hangot se vga-val, se nélküle - illetve ad valami hangot, amit akkor szokott, amikor elkezdi tölteni az oprendszert, de annak nincs sok köze a csipogáshoz
továbbá mivel régen sokat használtam ezt a gépet, emlékszem nagyjából a vga ventijének a hangjára, és azt hiszem, akkor is ugyanennyi idő után csökkent a fordulatszáma... az a gyanúm, hogy én amíg én a gép fölött bosszankodok, titokban betölt a windows
nem tudom, mit nézzek a hdd leden
onnantól kezdve nincs kép, hogy benyomom a power gombot, annak meg semmi köze a hdd ledhez.
amúgy meg az előlapon csak a power gomb van bekötve, a többit még régen kikötöttem, mert zavartak...
köszi a segítséget, szerencsére kiderült, mi a gond :)
egy teljesen működésképtelen ramot kicseréltem egy hibásra :D
amikor egy másik modult raktam be az első slotba, és mellé azt, ami korábban az elsőben volt, a rendszer felismerte, hogy 256MB van benne (2db 128-as cucc, sajnos csak egy 256-os volt). elindul a windows a hdd-ről, majd töltés közben kékhalál - valami memóriahiba volt, de különösebben nem izgatott, gondoltam, biztos szoftverhiba, ahogy ezzel a géppel anno bántam... :D
tehát telepítés! (hab a tortán: a dvd meghajtó állandóan ki akarta dugni a nyelvét, úgyhogy kikötöttem, és be helyette egy CD olvasót, ami kicsit zajos, de ha már egyszer benne volt a házban...)
tehát mégegyszer nekikezdek: telepítés! törlöm a régi partíciót, csinálok újat (nem tudom miért), fromázás NTFS-re, indul a telepítés, 2 perc múlva kékhalál... mondom, itt valami nagy gáz van, de sebaj, hátha majd a lassú formázás segít :D, megint kékhalál, ezek után már el is olvastam. na, ekkor jutott eszembe, hogy azzal a rammal, ami a 2-es slotban van, volt egy kisebb bibi.
végül maradt az 512-ből 128MB ram, de legalább működik :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!