Notebook kiégett alaplap - Érdemes-e, vagy lehet-e javítani?
Van egy meghibásodott Clevo M761TUN típusú, már használtan vásárolt notebookom, melyet jómagam még 2 évig használtam. A gép szokása volt, hogy gyakran eléggé felmelegedett, egy idő után már a hűtőventillátora is eléggé zajos volt. Emiatt néha szétszedtem, és kiportalanítottam, noha ez nem sokat segített. Az egyik nap folyamán a gép váratlanul leállt, és enyhén égett szagot is lehetett érezni a notebook felől. A notebookon levő ledek fényei is elaludtak, noha a notebook hálózati tápegységre volt bekötve. Gondoltam, várok, hátha csak túlmelegedett, ám kb. 10 perc múlva sem tudtam bekapcsolni.
Elvittem egy közeli szervízbe, ahol 2 ezer forintért kivizsgálták, és megállapították, hogy az alaplap (a tápegység felőli oldalon) végig kiégett, és azt mondták, hogy nem érdemes megjavítanom, mivel az túl költséges lenne.
Olvastam, hogy foglalkoznak alaplap javításával is ezeken az úgynevezett BGA ReWork Stationok használatával, ám ezek sokba szoktak kerülni, szóval nemtudom, hogy érdemes-e, vagy egyeltalán lehet-e vele javítani egy kiégett alaplapot.
A notebookot egyébként csak azért sajnálom, mert egy Clevo, elég ritka típus, és nem nagyon lehet már ilyet szerezni. A képernyője is egyedi 1680x1050-es felbontású.
Egyébként meg ha tudnék, akkor szívesen rendelnék bele egy működő másik alaplapot, csak nem tudom, hogy lehet-e egyáltalán találni ilyen típusba.
Fölösleges ezzel szenvedni, nem éri meg.
Ha véletlen találnál is alaplapot egyrészt a full gép árával vetekszik, másrészt a hűtési problémák ettől nem múlnak el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!