Előfordulhat, hogy pár év után írhatatlanná válnak az üres optikai lemezek?
Nemrégiben ki akartam írni pár DVD-t és egy boot CD-t is, és elővettem hozzá már évek óta a háztartásban lévő üres lemezeket. De több író sem tudott rájuk írni, vagy ha igen, csak az a meghajtó tudta őket olvasni, amelyik írta is.
A lemezek már megvannak talán 7-8 éve is, de a bolti műanyaghengereikben voltak, napfény csak annyira érhette őket, mint amennyire egy átlagos dísztárgyat a polcainkon a nem déli fekvésű lakásunkban (tehát nem igazán). Ettől függetlenül tönkremehettek a lemezek maguktól csak amiaqtt, hogy ennyi ideje állnak?
Ezért írok ki mindent félévente újra. sajnos ilyen.
ezért csak 150ft egy (jónak számító) dvd is.
bezzeg a 20 éves VHS-en jó a kép :D
Szia.
Idézem :
"Az írható CD-ken az információt a polikarbonát hordozó alatt elhelyezkedő nagyon vékony, filmszerű szerves festékrétegbe égetik be. Erre a célra infravörös (780 nm-es) lézerdiódákat alkalmaznak. Ezek fényét fókuszálva a festékrétegben maradandó, kis tűszerű kráterek (pitek), elváltozások keletkeznek."
Tehát amire irsz az elvileg szerves festékréteg, aminek elvileg van természetes bomlása is, még akkor is ha nem éri fény.
A másik dolog, valahol olvastam, hogy nem "kráterek" keletkezne, (elvileg ez egy összepréselt dolognál nem is nagyon működhet) hanem csak "megbarnitja" az iráskor az iró a szerves festékréteget, igy onnan nem verődik vissza a fény, igy szimulálva a "pit"-eket és "land"-okat.
Nos gondolom ez a "barnulás" természetes uton is bekövetkezik (a természetes bomlás miatt) egy idő után egy ilyen szerves festékrétegnél.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!