Full-extrás alaplap?
Régebben (mikor még nem a processzor tartalmazott memóriakontrollertől kezdve a PCI-Express vezérlőn át szinte mindent) még komoly teljesítményre gyakorolt hatása volt egy-egy fejlettebb chipkészletnek, drágább alaplapnak. Én úgy látom, hogy manapság hacsak nincs valami speciális igénye a felhasználónak (pl 4 memóriafoglalat, sok SATA csatlakozó, SLI/CF kompatibilis lap) egy belépő szintű lap is elég lehet bárkinek.
A fenti gondolatmenettel mennyire értesz egyet, illetve szerinted hol hibás?
Azért van sok minden más is.
Például AM3+ foglalatba FX alá azért nem ajánlatos 20 ezer alatti gagyi lapokat venni,mert kevés fázisú a processzor tápellátása,illetve alig vannak hűtőbordák a lapon.
Stabilitási szempontból érdemes nem a leggagyibb alaplapokat venni,illetve a fejlett chipset mindig előny.
Skylake alaplapok esetében teljesen igazad van. De én még kiemelném a hőmenedzsmentet is, mert egy i7-6700 egy H110 lapban eléggé felforrósítja a vrm áramkört, ami throttlinghoz vezethet, ha nincs rajta egy minimális hűtőborda se. De például az emberek túlnyomó többségének már elég a legolcsóbb ASRock H110M-DGS lap is.
De én ragaszkodom egy RAID1 felálláshoz HDD esetében, hogy legyen egy "valósidejű backup", amivel abszolút biztonságban lesznek az adataink. Ehhez pedig már szükség van H170 chipsetre, ami ezen kívül még pár hasznos extrát is tartalmaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!