Sapphire Radeon HD 4870 1GB x2 (crossfire) vs Sapphire Radeon HD7790 Dual-x oc?
Elég, de a 7790 erősebb.
Szerintem a 7790 OC hozza a két 4870 teljesítményét, modernebb támogatásokkal bír és kevesebb, mint egyharmadát fogyasztaná...szóval a kérdésben az utóbbira teszem a voksom!
Ez alapján a 7790 OC 72%-kal erősebb a 7750-nél, ami kb a 4870-nel van egy szinten nyers teljesítményben:
Kb a Crossfire skálázódása is hasonló mértékű átlagosan (és ugye az nem minden esetben működik jól vagy egyáltalán). Szóval a 7790 kiegyensúlyozottabb is (nem beszélve a DX11.2 vagy a Mantle API támogatásról sem).
Ez már ideje múlt válasz, csak azoknak szól, akik rákeresnek a 2 db HD4870-re és ezt az oldalt adja fel nekik.
Az 1/2-es válaszban lévő linkben nem szerepel a 7790-es kártya, tehát részben hibás link.
Azt megtudtuk belőle, hogy a HD4870 x2-es kártya jobb a HD7770-esnél, de a kérdező nem a HD4870x2-es kártyáról kérdezett, ahol az x2 a 2 magot jelenti, hanem 2 db HD4870-sről.
Csak jelzésként a Sapphire Radeon HD7790 Dual-x (a Dual-x a két ventillátort jelenti) csak 128 bites, 1075 MHz-es 1GB-os kártya, míg a Sapphire Radeon HD 4870 256 bit, 1GB, 750MHz-nél, a Crossfire által a 2 db kártya értékei nem is megduplázódnak, de jóval jobb teljesítményt produkálnak. Persze a HD7790-es már 11.2-es Directx-et használ, ami a 2014-ben megjelent új játékokhoz már kell, de tudás szempontjából csak elindulnak vele ezek a játékok, de egyáltalán nem olyan élvezhető minőségben. Én egy darab HD4870 1GB 256 bit-es kártyát használok és a Skyrimmal nyomom fullHD-ben max grafikai beállításokkal, míg munkatársamnak HD7790-es van és nem tud max beállításokkal játszani fullHD-ben, mert ott már akadozik, az árnyékolást teljesen kivette és táj részletességét is lejjebb vette, hogy a fullhd-t használhassa. Nekem 4GB DDR3 1033MHz-es memóriám míg neki 1600MHz-es memóriája van, nekem 4 magos 3,2GHz-es procim, neki 4 magos 3,9MHz-es procija van. (AMD-AMD)
Tehát még a gépe is gyorsabb kicsit.
Ennyit számít, hogy a videókártya 128 bites, vagy 256 bites-e 1-1 GB esetében.
Arról nem beszélve, hogy a HD7790-es kártya fullHD-ben csak 60Hz-es frissítéssel megy, míg a HD4870-es 75Hz-el, utóbbi jóval kevésbé fárasztja a szemünket.
A kérdezőnek sokkal szebb a játékai a 2 kártya által, mint amit a HD7790-es produkál és igen elég hozzá a 550W-os táp. A gyártó nekem is 550W-ot írt 1 db kártyához, míg csak 450W-os tápom van, és tökéletesen megy, 3 vinyóm és 1 dvd írom is van benne.
Viszont ma már valóban érdemes 256 bites 2GB-os directx 11-11.2-es videókártyát venni.
Egyrészt a 4870 X2 egy két GPU-s kártya igen, ahol a GPU-k crossfire módban dolgoznak össze, végeredményben egy egy slotos crossfire megoldás, akiknek csak egy PCIe 16x foglalatuk van az alaplapon.
Az első linkjében valóban nincs HD7790, de van GTX650Ti és HD6870, amik között helyezkedne el a HD7790. Ezek viszont erősebbek már a 4870 X2-nél!
A második linkben meg nincs HD4870, de van HD7750, aminek az átlagos teljesítménye hasonló, így ott is látszik, hogy alaposan kikap a Dual-X OC-től (+72%).
Nézzük a 128 bit vs 256 bitet. Ezek adják meg a memória sávszélességet. Mivel a 7790-en gyorsabbak a memóriák, így a 128 bit ellenére 102GB/s sávszélességre képes. A HD4870 a 256 bit ellenére is 115GB/s-ra képes azaz alig nagyobb a memória sávszélessége (ráadásul ez sem jelent önmagában sokat, hiszen sok múlik a textúra tömörítési algoritmuson is, hogy csak egy példát mondjak...ez például erősen látszik a Maxwell GPU-k esetében is...modernebbek, nem kell nekik annyi sávszél, mint az elődeinek).
Nézzük a GPU számolókat. A HD4870 esetében van 800 darab és elméletileg max 1,2 TFlops számítási teljesítményt nyújtanak 750MHz-en. A HD7790 esetében van 896 és 1075MHz a kérdéses kártyánál, ami összesen 1,92 TFlos teljesítményt nyújt (+60%). Persze önmagában ez is csak egy adat, de tudjuk, hogy a GCN architektúra hatékonyabb hiszen a 0,82 TFlops teljesítményű 7750 is tudja azt, amit a 4870 (fejlettebb setup motor, fejlettebb számoló tömbök, nagyobb ALU:Tex arány stb).
ROP egységből mindkét kártyán 16 van, de a 7790 nagyobb órajelen dolgozik, így itt is erősebb...ez amúgy sem okoz szűk keresztmetszetet, nem is számít már sokat a pixel fill rate. Textúrázó egységek terén a a HD7790 vezet (56 vs 40) méghozzá nem is kicsivel (60,2GT/s vs 30GT/s). A 7790 OC kétszer gyorsabb textúrázás terén is! Átlagban egy HD7790 hozza két HD4870 crossfire teljesítményét!
Arról már nem is beszélek, hogy negyed annyit fogyaszt (2x160W vs 80W), modernebb DirectX támogatása van (vannak már játékok, amik munimum igénylik a DX11 kártyát), modernebb UVD dekóder van benne, van transzkódoló egység is, támogatja a Mantle API-t, fejlettebb energiagazdálkodással bír...szinte csak előnyök, előnyök a 7790 javára. Ha néhány régebbi játéjban picivel erősebb is a 4870, akkor sem érné már meg crfossfire-t építeni belőle!
A Chieftec CTG 550 amúgy a 12V ágain max 450W-t tud leadni és áganként van 300W limit. Elvileg egy 125W CPU mellett már elég necces az egész (az egyik ágon 125W+160W=285W míg a másikon 160W, ami összesen 445W), még akkor is ha a TDP az a max felső határ. Izzadna az a táp rendesen terheléskor. Egy FSP Raider 550 viszont már jobban elvinne egy ilyen összeállítást, de mint mondtam, inkább ne gondolkozzon benne a kérdező.
A Skyrim-es eset kicsit sántít nekem. A játék eleve DX9-es, ez is okozhat furcsa hatásokat a modern kártya vs régi kártya összehasonlításnál, de a számok nem támasztják alá akkor sem (az a pici sávszél többlet a 4870-nél nem okozhat nagy difit, főleg, hogy minden másban csúnyán alulmarad). A Te 3,2GHz-es Phenom II procid simán ér annyit, mint egy 3,9GHz-es FX-4000 szériás proci, mert néhány utasítást kivéve azonos órajelen a Phenom II gyorsabb (ráadásul az valódi 4 magos, míg at FX-4000 procik 2 modulosak). A memória órajele nem számít szintén, főleg játékok alatt. Lehet, hogy néhány memória intenzív programnál számít 5%-t, de álagben ennél is kevesebbet (játékoknál semmit). Tehát erre sem lehet fogni a dolgot. Valami nem stimmel ott vagy kaki van a palacsintában (feltekerte az élsimítást, te meg nem...vagy valami hasonló).
Az a 75Hz vs 60Hz sem állja meg a helyét, mert szerintem a 7790 is képes arra, de az LCD monitorok 90%-a max 60Hz-t enged beállítani (ami egyébként nem fárasztó...az anno CRT monitoroknál tényleg zavaró volt, LCD-nél már nem, mert a háttérvilágítás több száz Hz-en vibrál és a 60Hz képfrissítés meg elég a folyamatossághoz). De erről is regényt lehetne írni...
Szóval mégegyszer mondom: sokkal inkább egy HD7790 OC, mint két HD4870! Ez tény!
Az a baj, hogy olyan a kifejezést használsz, hogy szerinted, meg az a baj, hogy teszteket olvasol ideális helyzetekben, én viszont kézzel fogható választ adtam, mert kipróbáltuk. Plusz leírtam, hogy max grafikai beállításokkal néztük, és úgy alulmaradt a HD7790, és az hogy szerinted sántít a 60, illetve 75 Hz-es írásom is, egy cseppet sem számít, mert mi kipróbáltuk, te pedig csak elmélkedsz róla.
Jegyezd meg, hogy sok különbség van az elmélet, és a gyakorlat között, és az ilyen hozzászólások, hogy szerinted, szó szerint semmit nem érnek.
Az, hogy egy másik hozzá hasonló kártya mit produkál, pedig nem jelenti azt, hogy a HD7790 tudná azt produkálni, butaság feltételezésen alapozni, nem mindig az újabb a jobb, van hogy azért csinálnak újabbat, hogy olcsóbban kijöjjenek, és úgy vélik, hogy a régebbi egyes adottságai nem lesznek úgy kihasználva, így az újabba be sem rakják.
A GB/s-ről pedig annyit hogy persze képes rá, de olyan gép is kell hozzá, hogy kihozza belőle. Egy jó agár is képes a 80 km/h-s sebességre, de mégis csak 60-65-el fut átlagosan, egy nyúl kell hozzá a versenyen, hogy kihozza belőle a maximumot.
Amúgy pedig így ennyi idő elteltével, volt szerencsém még egy HD7790-shez, és ugyan jó lett volna, ha nekem is futott volna annó a directx 11.2-es játékok, de azzal a minőséggel, amit a HD7790 produkált, inkább ki se próbáltam, mert nem érte meg. Inkább gyűjtöttem még vártam fél évet, és vettem egy sokkal jobbat.
De azért kösz a választ, volt benne néhány hasznos dolog is, de az eredeti kérdező szempontjából felesleges volt.
Hát az az igazság, hogy amit leírtam abban hiszek is...igaz a szerintem szót azért használtam mert nem volt előttem egyszerre HD4870 és HD7790 kártya, amikkel kipróbálhattam volna a skyrimet, de elég sok videokártya megfordult már nálam, jól ismerem a képességeiket és a teszteket is. Egy HD7790 kártya sokkal jobb gyakorlatban is, mint egy HD4870, ami igazából egy HD7750 szintjén tanyázik valahol átlagban. Mivel a crossfire skálázódás nem tökéletes és esetenként nem működik, de a fogyasztás duplázódik, ami ez esetben nem kevés. Biztos vagyok benne, hogy ott valami nem stimmelt ha azonos beállítások, modok mellett egy HD4870 jobban teljesített, mint egy HD7790, hiszen ez utóbbi kártya egy kis sávszélesség lemaradáson felül mindenben határozottan erősebb.
És a memória sávszélesség kihasználásához nagy számítási kapacitású GPU kell...vagyis a HD4870 1,2TFlops teljesítményű GPU-ja 115GB/s-ból gazdálkodhat, míg a HD7790 esetében az 1,8TFlops teljesítményű GPU-nak jut ~100GB/s...vagyis a HD7790 még kicsit vissza is van fogva (amúgy a HD7750 72GB/s sávszélességből hozza a HD4870 átlagteljesítményét).
A skyrim-mal játszadoztam magam is és a feleségem is (nekem nem tetszett). Próbáltam/tuk a játékot R7 IGP-vel (A8-7600 APU), HD7770 és HD7850 kártyával. A HD4870 régi kártya, nekem anno csak HD4850 volt, így nagyjából ismerem és vágom, hogy ahhoz hogyan viszonyul a HD7770. Szóval a teszteken és a hosszú éves olvasás mellett vannak itt azért tapasztalatok is. No de mindegy is, ezen nem karok vitázni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!