300 wattos számítógép tápegységgel meg tudok hajtani 20 méternyi led szalagot?
A 20 méter led szalag 10 ampert vesz fel, a számítógép kimenetein + 12 voltnál elvileg 13 ampert bír. Próbálta már valaki ezt a megoldást! Rá lehet kötni vagy egyáltalán nem vagy inkább vegyek egy nagyobb tápot ami 18 ampert is tud +12 volton?
Terheletlenül a feszültség lassan felkúszik 16 voltig bár azt mondják ha megterhelem nem megy felfelé hanem beáll 12 voltra.Vélemények és tapasztalatok érdekelnének!Előre is köszönöm a segítséget!
Ezt ki fejtenéd részletesebben mert érdekel!Tehát ugyan azt tudja mint egy nagy trafó /analóg/ de ez digitális ezért olyan picike benne a trafó?
Egyébként tényleg találtam hozzá trafót/led sorhoz valót/ de eddig amit néztem mind nagyon drága volt a 10 amperes kb 5 ezer ft-ba kerül és lehet hogy kevés is lenne hozzá mert nem szabad teljes terhelésen hajtani őket, de most találtam 2300 ft-ért is / 12 amperest/ami nagyon barátságos ár egy ilyenért de ezt csak tegnap este láttam meg,addig viszont arra gondoltam hogy egy régi 1-2 ezer ft-os táppal is megoldható.Köszönöm a válaszokat!
Nincs ilyen hogy digitális trafó. Az analóg (hagyományos) tápegységek felépítése különféle vasmagos transzformátorból, egyenirányító diódahídból, pufferkondenzátorból, és olykor stabilizátoregységből áll.
A nagyfrekvenciás kapcsolóüzemű tápegység más felépítésű.
ott egy diódahíddal egyenirányítják a hálózati feszültséget, pufferelik, majd szűrőkör után impulzus-szélesség-modulált négyszögjellel vezérelnek kapcsolóüzemben tranzisztort(okat) >50 000Hz-el, amik egy porvasmagos transzformátor tekercskörében helyezkednek el. A szekunder tekercsein megjelenő jelet simítják szűrik, stabilizálják. Előnye az analóggal szemben a magas frekvenciájú működés miatti kis méret, súly, kis menetszám,(rézspórolás)hatásfok. Hátránya hogy zajos, és bonyolult.
A LED-es fénycsíkhoz is kapcsolóüzeműt árulnak a boltok, de ebből is van olyan ami szakaszos üzemre, és van olyan ami ipari, vagy folyamatos üzemelésre alkalmas. Nem érdemes kókányolgatni, főleg ha kültérre lesz.
Húsz métert, egy 5x4-es szoba felemészt, tehát nem olyan sok az. :-)
Én még annyit tennék hozzá - bár csak hallottam - hogy 20 méteres kábelt ugye 5 méteres darabokban árulják. Ennek az is az oka, hogy a réz vezető nem bír átengedni ekkora ampert, így az 5 méteres darabokat nem szabad sorban bekötni. Kábelt kell húzni odáig és párhuzamosan kötni őket.
De csak hallottam a dolgot, számomra logikusnak is tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!