Melyik csúcskategóriás videokártyát vegyem meg: GTX770, GTX780, HD 6990, GTX590, R9 290, R9 280X?
Jelenleg a 780-as jó árban van a 290-hez képest és nem sokkal gyengébb, a hűtése is jobb és a fogyasztása is, ebből a Mantle API-s meg GCN-s támogatásból jelenleg semmi sem érződik a játékoknál. Lehet, hogy később ez változni fog, most sokan álltak a Mantle API mellé, de hogy ez mit fog jelenteni a vga-k esetén, azt nem lehet tudni.
6990-ben, 590-ben semmi esetre sem gondolkoznék.
"ebből a Mantle API-s meg GCN-s támogatásból jelenleg semmi sem érződik a játékoknál."
Ez jó :D Mivel a pilot projekt(BF4 a decemberi frissítéssel) még kint sincs nem tudom hol kéne várni, hogy érződjön, de most függetlenítsünk el ettől.
R9 290-re várnék valami egyedi hűtős megoldást. Alig van a 290X alatt teljesítményben(igaz az X-et a ref hűtés jobban gátolja az új Powertune miatt), addigra az árak is jobbak lesznek és kapható is lesz normálisan. Ez kb november vége.
Az AMD Evolved játékok sem mennek semmivel jobban Radeon kártyán, erre értem.
Régen amelyik játék elején a kellemed női hang bemondta suttogva, hogy nVidia, és megjelent a zöld logó, azok a játékok érezhetően jobban futottak zöld kártyákkal, pl. Crysis első része. Jelenleg hiába AMD Evolved egy játék, semmit nem számít, a Keplerek ugyanazt hozzák, az egy más kérdés, hogy túl vannak árazva, de a 780-as a 290x-hez képest most jobb árban van, akárhogy nézzük.
Elég baj is volt, hogy a semmi miatt jobban futottak zöld kártyán nem pedig az architektúra többlet tudása miatt.... nem is olyan rég még tengert tesszelláltunk a város alatt... mondjuk manapság se jobb a "játék", elég ha csak pl a Far Cry 3 vagy a Bioshock megjelenítési hibáira gondolunk...(Far Cry 3-nál a vicc, hogy a semmi gondból lett az).
Ezektől eltekintve ha egy GE cím jobban fut AMD-n(mert nagyon sok jobban fut) legalább érdemi oka van. Pl a híresen nV utáló Showdownnál a Foward+lighting miatt, a Sleeping Dogs extremen amilyen AA eljárásokat alkalmaz az is jobban megy GCN-n stb.
Ezeken felül a jobban szerintem hülyeség így nézni. Azért mert pl valami valahol az "azonos erőben" pár fps-el(gyakran max 2-3 difivel) többet hoz az akkor már jobban fut nV-n, vagy épp AMD-n.... de ha így fogjuk fel nem lehet azt mondani, hogy a sok GE cím nem előny AMD oldalon.
Ezért is van a sok támadás a PH! felé, hogy ott "átlagba" a GCN mindig feljebb van mint más oldalakon, ennek oka a mindig friss játékkínálat és az elosztás arányaiban nézve a keretprogramok közt is helytálló.
Még valamit. 100+K-s VGA-król beszélünk, ez a kis fogyi difi ami terhelve jön az AMD oldalára aligha számít, évi szinten nem nagyon érezhető különbségről van szó. Ha meg energia menedzsment oldalról nézzük plusz pont radeonnak.
A hűtés más kérdés. Az új rendszer hőmérséklet limites, mondom is várjunk a külön hűtőre, de ha pl holnap már lenne 110K-ért 290 megérné. A piac sosem problémázott a körítésen, olcsóbb, gyorsabb? Valószínűleg a vevők 90%-a ezt nézi csak. Ebből hűtés orvosolva lesz, a fogyit meg én ilyen szinten nem tartam mérvadó dolognak lóbálni.
ui: Bocs, hogy nem bírtam ezt egybe leírni és túlrizsázom... :(
Persze, csak rengetegen vesznek így kártyát, hogy hú, ez támogatottabb lesz, ezzel majd minden jobban megy, erre fognak programozni, közben meg az egész egy nagy médiakampány. Tény, hogy jelenleg a Radeon azonos teljesítményt kevesebbért ad, de ennyire drága kártyák közül valóban szinte mind1, mit vesz az ember, rossz vétel nincs. Mindegyik a csúcskategóriát képviseli, egyszerre fognak elavultnak számítani.
A hűtés lehet gyenge pont, sokat ront egy kártyán, ha olyan hangja van, mint egy porszívónak, mellé még indokolatlanul melegszik is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!