Miért nem működik az alábbi robot?
Ez az első ilyen jellegű projektem és most ismerkedem a robotikával/elektronikával. Kezdésnek egy vonalkövető robot megépítése mellett döntöttem.
Az alap ötlet az hogy világítanak a LED-ek, a talaj színe alapján (sötét vonal, világos talaj) változik a fotoellenállás ellenállásának nagysága. A sötét csík kevesebb fényt ver vissza, így nő az ellenállás nagysága.
Tehát "jön az áram" az áramforrás negatív pólusától, itt áthalad egy trimmer potenciométeren, melynek "középső lábához" kötöttem a fotoellenállást, a fennmaradó, 3. lábat pedig bekötöttem az áramforrás + pólusába. A fotoellenállás másik lábát egy tranzisztor bázisába kötöttem így ha a csík felett van az LDR, akkor kevés elektront enged át a tranzisztor, így lassabban forog a motor a másikhoz képest, a robot kanyarodik és kész a vonalkövetés.
Sajnos csak a LEd-ek világítanak, de a motorok nem dolgoznak és nem értem miért nem. Átíveltem a motorokon 1-1 diódát ami így visszagondolva elég felesleges és talán ez okozza a gondot. Gondoltam még arra hogy a potenciométeren kéne állítgassak valamit, e nem igazán hiszek ebben a megoldásban. Talán a motorokkal van baj?
Ilyeneket használok: [link]
A fordulatszáma persze nagyon nagy, de kisebbet nem találtam sajnos.
A diódáknak a fekete vonallal megjelölt része van a negatív irányba, remélem az jól van úgy.
Valamint csináltam egy eléggé furcsa képet a dologról:
A pontok a forrasztási pontokat jelölik, tehát pl a 2 piros pötty az 1 dióda 2 lábát jelöli. A képen csak az egyik fele van meg a robotnak, de tengelyesen szimmetrikus, tehát felesleges lenne még egyszer lerajzolni.
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Köszönöm a gyors választ, ez sokat segít! :)
Tehát ki kell forrasszam és megfordítva visszatennem, vagy egyáltalán nem szükséges?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!