Mit jelent, h. az alaplap P1-es, P2-es vagy P3-as?
Figyelt kérdés
2009. nov. 6. 14:34
1/5 anonim válasza:
A Pentium az Intel ötödik generációs x86 architektúrára épülő mikroprocesszora. Vinod Dham fejlesztette ki. A Pentium volt a 486-os vonal utódja. Elsőként 93-ban került forgalomba. A Pentiumot eredetileg 80586 vagy i586-nak nevezték volna, utalásként az előző generációkra, azonban számok védjegyként általában nem lajstromozhatók. A védjeggyel az Intel cég el tudta kerülni, hogy a konkurens gyártók, mint az AMD, hasonló névvel lássák el saját processzoraikat (például AMD Am486). Az Intel igénybe vette a Lexicon Branding segítségét, hogy védjegyként lajstromozható nevet találjanak ki. (A többi x86-gyártó maradt az 586 és 5x86 jelzéseknél, vagy éppen saját neveket találtak ki, mint a K5, K6 vagy éppen Athlon).
2/5 A kérdező kommentje:
Ez nagyon szépen hangzik, de én ettől nem lettem okosabb.
P=Pentium? Szám=generáció?
2009. nov. 6. 15:06
3/5 anonim válasza:
Fentieken kívül az alaplapokba illő processzorok is fejlődtek (a teljesség igénye nélkül):
Az említett 80486 még 169, 238 db kis tűn keresztül kapcsolódott az alaplaphoz és 20-40 Mhz-en dolgozott.
A Pentium (1) már 320 tűvel nyomult, és 50-66-120 Mhz-ekre is képes volt.
A Pentium Pro 387 tűt kapott, a Pentium II, III 242 db tűvel csatlakozott. Némely akkoriban újabb P2-es processzor 800(!) Mhz-et is képes volt elérni, míg a P3-ak ütötték az 1 Ghz-et is.
A Pentium 4 a maga 423 és 478 db tűjével a 2000. év környékén jött be és elég szép, akár 3 Ghz-es frekvencián is képes volt ketyegni.
4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm. :) És hogy az alaplap, ami nekem van az milye generációs, azt hogy tudom megállapítani?
2009. nov. 6. 15:12
5/5 anonim válasza:
Tölts le egy Everestet pld. innen: [link] - és nézegesd meg a hardver infókat. Aztán ha nem egyértelmű valami, konkrét eszközneve(ke)t írj le kérdésként egy esetleges véleményezésre :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!