Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Milyen router-t vegyek?...

Milyen router-t vegyek? (Bővebben lent. )

Figyelt kérdés
A helyzet a következő: 120MB-es UPC FB netem van. Router azért lett vásárolva, mert a fiam asztali gépe a lakás másik felében található, így ő wifi-n kapja a netet. Az ő esetében a sebesség nem meghatározó tényező, így ebből a szempontból bármilyen router jó. Az én netemet áprilisban duplázta a UPC az akkori 60MB FB-ről 120-ra, így aztán nekem sem kellett egy extra router. Az én gépem (a családi gép úgymond) vezetéken csatlakozik a routerhez, tehát nekem LAN-on jön a net. A jelenlegi router egy TP-LINK WR542G, ez 10/100-as LAN csatlakozókkal van ellátva, illetve 54MB-et tud wifi-n. Belátható, hogy ezzel én már nem tudom kihasználni a rendelkezésemre álló sávszélességet, tehát azt gondolom, hogy gigabites router-t kellene vennem. Emiatt még nem is gondolkodnék a váltáson, DE: a napokban sok régi és új fórumon olvastam, hogy rengeteg probléma van ezekkel a TP-LINK router-ekkel. Sokan panaszkodtak, hogy ledobálja őket, megszakad a net, stb. Nálam ilyen nincs, viszont tetű lassú a net (a sávszélhez képest), de mindig úgy voltam vele, hogy a UPC garantált sávszél megvan, hát nem ugrálhatok.... Na most vagy egy hete tettem egy próbát, nyomtam neki egy reboot-ot, hát láss csodát, full szélességű lett a letöltés! Azóta ezt már számtalanszor eljátszottam, az eredmény az, hogy ilyenkor 10-30 percig bírja a teljes sávszélt hozni, utána újra reboot kell. Utólag visszagondolva valószínű, hogy legkevesebb 1-2 éve szívat így, de erre nem gondoltam sosem, mivel nálam se szakadás, se ledobálás nincs, így azt hittem semmi gond, csak a UPC nem tudja hozni a nagyobb sávszélt... Mint írtam a garantált sebesség mindig megvolt. FW frissítés nem változtatott semmin, sőt, most inkább még kevesebb ideig bírja a maximumot :S Szóval, az érdekelne, milyen router-t ajánlanátok? Gondolom olyant nem nehéz, ami annyit legalább tud, mint ez (elég sok funkcióját használom), ez egy elég régi típus, a maiak gyanítom már mind inkább többet tudnak (pár típust megnéztem már). Ha már váltok, akkor persze jó lenne gigabitesre, hogy ki is használhassam a rendelkezésre álló sávot. Wifi sebessége nem életbevágó, de gondolom a gigabites router-ek ebben is versenyképesek azért :) Várom segítségeteket! Köszi előre is. Üdv.

2013. szept. 11. 12:55
 1/2 anonim ***** válasza:
Ha ki akarod használni a 120Mbit-et akkor minimum TP-link WR1043ND kell. (Bár nekem tartósan csak 80 Mbit-en működött...) HA biztosra akarsz menni akkor WDR3600 vagy nagyobb.
2013. szept. 12. 14:38
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi a választ! Az 1043-ast már néztem de úgy látom a fórumokon, hogy azt aztán ki kell fogni: vagy istenítik, vagy dühöngenek rajta, hogy lefagy, szakad, stb. Főleg olyanoknál necces, akik non-stop használják a router-t. Na például én nem ilyen vagyok, nálam kapcsolós elosztóról megy a modemmel meg a géppel együtt, így, ha nincs használatban, akkor lelövöm - tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy egyfolytában terhelve lenne.... Nekem annyi lenne a követelmény, hogy viszont akkor, amikor használatban van, akkor tudja már azt a szerencsétlen sávszélességet hozni. Oké, nem jön mindig nyilván a max, meg hát a kiszolgálótól is függ a letöltés sebessége, de, mint fent is írtam az necc, hogy elkezdek letölteni (mindegy, milyen forrásból) mondjuk 10 percig full jön le, aztán megzuhan 10-20 MB/s-ra, majd reboot után újra szakít. Ez egyértelműen a router sara. Egyébként ez a jelenlegi router-em nálam sem hoz többet soha 60 MB/s-nál (cirka 7.5 MBájt/sec), ennél többet még nem láttam róla, pedig 10/100 a LAN, szal, ha 100 nem is, de mondjuk 80 jöhetne néha. Szerintem. Bár meg kellene néznem az UTP kábelt is :) Amúgy meg azt, hogy hülye a router, könnyen ki tudom szúrni: amíg "normális", addig bármikor meg tudom nyitni a kezelőlapját. Amikor "meghülyül" -tehát megzuhan a sávszél- akkor már nem tudom megnyitni a kezelőoldalt, csak karikázik a böngésző.... Ez addig tart így, míg ki nem húzom a WAN-t, ekkor egyből beugrik, hogy User/Pass. Megadom, belépek, reboot, WAN visszadug... Szóval, ha valami masszívabb adatmennyiséget akarok tölteni, akkor 10-30 percenként lehet játszani ezt a történetet. Ezt akarom megszüntetni, és, ha már rászánom magam, akkor viszont kiaknáznám a rendelkezésemre álló sávszélességet is. Nem muszáj, hogy TP-LINK legyen! De legyen azért legalább olyan könnyen kezelhető, mint ez - bár nézőpont kérdése, kinek mi a könnyű :) Üdv.
2013. szept. 12. 22:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!