CPU túlmelegedés: mit lehet ellene tenni?
A CPU egyes programok esetében (főként játékoknál) túlságosan is felmelegszik (96-98 fok közötti, akár 3 perc után), alapvetően, ha semmi sem fut, akkor pedig 74-80 fok között mozog.
Kérdésem, hogy mit tudnék ellene tenni? Lehetséges, hogy csökkenteni kellene az órajelet? (sosem csináltam még)
CPU: Intel Core 2 Quad Q9300 @ 2.50GHz
A ventilátor jól van rajta, pasztával rendesen be van kenve, ki lett takarítva, de semmi változás. Nem tudom mióta van ekkora hőmérsékleten, mostanában vettem észre, mikor a nagyobb teljesítményt igénylő játékok esetén a kép előbb pattogni, majd csíkosodni kezd, végül (az egér ilyen pixelcsíkosra esik szét) fekete képernyőre vált a gép és nem reagál semmire, esetleg újraindul.
Én nincs mese, vennék rá egy komolyabb hűtőt. Gondolom a gyári van rajta.
Milyen a házad? Van benne szellőzés? Elöl-hátul 12cm-es ventilátor? Ez a minimum légmozgás amire szüksége van egy ilyen kaliberű gépnek. Ha le van véve az oldallap, ne legyen - tönkre vágja a légáramlást.
Amikor azt mondod be van kenve rendesen, akkor úgy érted, fedi az egész felületet? Úgy kell.
Egyébként ha a kép hibázik az utalhat arra is, hogy a grafikus kártya melegszik túl...
Antler Supercase ház van, ventilátor kettő, plusz a cpu-ról egy levegő elvezető csatorna. Próbáltam levenni is az oldalát, nem segített, jelenleg rajta van. A paszta teljesen beteríti a felületet, azzal szerintem nem lehet gond, a videókártya hőmérséklete sem olyan kirívóan magas:
Készítettem egy képet a hibáról: [link]
Ezt az állapotot addig tartotta, amíg nem reseteltem. Nem lehet semmilyen módon kilépni vagy megszüntetni. Általában a hangok is eltűnnek egy idő után, nem csak a kép, ezt megelőzi egy pár villanás, egy pár színesebb csík megjelenése és ez vagy ehhez hasonló képet kapok.
Annyi még, hogy nemrég vettem bele 4 GB RAM-ot, de leellenőriztem, rendesen van belehelyezve, a gép is felismeri, elméletileg azzal nem lehet gond. Az viszont tény, hogy a behelyezés után egy-két héttel kezdődött ez a probléma, de lehet csupán véletlen egybeesés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!