Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Hogy jönnek sorba (gyengébb-er...

Hogy jönnek sorba (gyengébb-erősebb) a jelölések a videokártyáknál?

Figyelt kérdés
2009. okt. 31. 15:42
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez így elég tág fogalom, még azt se írtad le hogy melyik gyártóra gondolsz (ATI vagy NVidia), se azt hogy a számokra vagy a betűkre vagy kíváncsi. Na, elmondom a mit tudok.

Az NVidiánál a kilences szériáig úgy nézett ki a dolog, hogy négy szám és utána kettő vagy három betű. Az első szám jelentette a széria számát, a második azt, hogy milyen kategóriában helyezkedett el. Az utolsó két szám általában nulla. Ha a harmadik szám 5-ös volt, az azt jelentette hogy van benne még valami plusz. A betűk csak kiegészítők voltak, azt, hogy kártya mennyire erős, már a számok alapján is meg lehetett becsülni. Na de azért, itt a sorrend: GS, GT, GTS, GTX, és GX2 abban az esetben, ha kettő-az-egyben kártyáról van szó. Például: 7200 GS, a hetes széria legalja. Még egy példa: 9800 GTX, kilences széria, azon belül felső kategória. A kilences után állítólag megjelent a százas széria (nem sokat hallottuk felőle), utána a kétszázas. Itt megváltoztak az elnevezések. Előre kerültek a betűk, és utána következnek a számok, de nem négy, csak három. A betűk itt is a kártya erősségére utalnak, a sorrend ugyanaz (leggyengébb a GS, legerősebb a GTX). Az első szám a széria száma, a második kettő pedig a kategória. Például: GTS 250, a középkategória, és GTX 295 a csúcs.

Az ATI kártyákról nem tudok mit mondani, azt a felét nem ismerem a videokártyapiacnak :)

2009. okt. 31. 15:57
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Atinál ugyan ez van csak a régebbi szériának nem voltak betűjelzései az újak pedig mind HD előjellel vannak ellátva.
2009. okt. 31. 16:30
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Atinál minnél nagyobb annál jobb, leggyengébb a 4550 legjobb a 4890, jelenleg nincs külön jelölés. Mostanában jönnek majd a 5xxx szériások ott is ugyanez a helyzet.
2009. okt. 31. 18:29
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Már kijöttek az 5xxx-ek, ennyit még én is tudok :P Ott az 5870 a legjobb.
2009. okt. 31. 21:38
 5/7 A kérdező kommentje:
igen bocs.a betűjelekre gondoltam.gondolom az ati nál a pro a legjobb.?
2009. nov. 1. 07:35
 6/7 anonim ***** válasza:

Kicsit utánanéztem az ati kártyáknak. A régebbieknél még voltak ilyen jelölések hogy Pro, vagy SE, vagy XT, vagy mit tudom én, de a a harmadik HD széria óta nem használják őket, és egyébként se volt túl sok jelentőségük, mivel ott is a számok számítottak. És ma már az ötödik HD szériánál tartunk. És gondolom nem ilyen öt-hat éves kártyát akarsz venni.

Tehát, az ati HD sorozatában a következőképp alakul a számozás: Az első szám a széria, a második a kategória, a harmadik a kategórián belüli elhelyezkedés, a negyedik pedig nulla. Az X2 utótag kettő-az-egyben kártyát jelent. Példa: HD 3870, azaz harmadik HD széria, felső kategória, azon belül is a legjobb. Másik példa: HD 5750, vagyis ötödik HD széria, középkategória, azon belül a gyengébbik.

2009. nov. 1. 08:52
 7/7 A kérdező kommentje:
ez abszolult korrekt.kösz.
2009. nov. 1. 13:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!