Hogyan kezdjek hozzá ehhez a robothoz?
Ez egy vonalkövető robotról szóló cikk, amiben sajnos 2 ponton is elakadtam.
1.: Miért szükséges a H-hídban a 22kOhm-os ellenállás? Szerintem egyáltalán nem értem ennek az áramkörnek a működését, valaki el tudná magyarázni részletesen?
2.: A motor és robotvezérlő panelekhez milyen alkatrészekre van pontosan szükség és mennyi? Értem itt az ellenállásokat, kondenzátorokat, stb.
A válaszokat előre is köszönöm! :)
1. Kb. le van ott írva. A fotoellenállásnak az ellenállása fog változni a fénytől függően. A fotoellenállás és a 22kOhm egy feszültségosztót alkotnak. Ha a felső tag (LDR) értéke megváltozik, akkor az osztáspont feszültsége is megváltozik. Ez a feszültség jut a kontrollerhez.
(Ellenállást közvetlenül nehéz lenne érzékelni, azért feszültség-mérésre vezetjük vissza.)
2. Ott van az összes kapcsolási rajz, alkatrészekkel, értékekkel. Ezen kívül, ha jól látom, egy Arduino Nano panel is kelleni fog.
Gyorstalpaló elektronikai tanfolyamot itt ne várj, inkább először valami sokkal egyszerűbbel kezdj. Pl. az Arduino panelhez keress kezdő áramköröket. Amúgy a lelkesedés dícsérendő, de haladj fokozatosan, úgy sikerélményed is több lesz. :)
Bár a rajzokon nincs feltüntetve de kell még egy 5,6 V-os Zener + ellenállás vagy egy 7805 stabilizátor IC is mivel a motorvezérlő stabil 5 Voltot igényel. - A leírásban benne van :)
Szerintem is sokkal egyszerüebbekkel kezdj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!