Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Proci melegedésre mit lehet...

Proci melegedésre mit lehet lépni?

Figyelt kérdés

2666 MHz-es, Prescot típusú (775-ös foglaltú) procim van a gépben, de ha rá rakom az oldalát is, akkor hajlamos gyakran 70 °C fölé menni. A CHIP magazinban azt olvastam ezzel kapcsolatban, két dolgot alapból meg kéne nézni:

1. túlhajtásnál a CPU aktuális és eredeti sebessége egyezik-e?

Egyezik.

2. a CPU speciális energiatakarékossági funkciója a BIOS-ban és az Op. rendszerben be van-e kapcsolva. Ez az Intel-nél a Speedstep (EIST) funkció, na ezt nem tudom hova tenni! Tudtok segíteni?

Az Op. rendszerben ezt hol lehet bekapcsolni?

Egyáltalán mit lehet tenni a meleg ellen?

2 ventilátor pörög, a gyári, és a régi 1,7-es gépemből kivett kis ventilátor, bár ez utóbbi nincs jól beállítva, elhelyezve. Ez a kicsi talán 4-5 fokot húz lejjebb.

2009. okt. 20. 09:22
 1/8 anonim ***** válasza:

Itt a venti a szűk keresztmetszet, egyszerűen nem elég erős. Venni kell egy jobbat, márkásat(pl Zalman). Ha a ház hűtése is elégtelen, akkor csak kering benne a meleg levegő, ahelyett, hogy egy másik venti azt kivezetné a házból. Szóval kell egy jó procihűtő és egy házhűtő is.

Pl nekem a Core 2 Duo olyan 60 C°-ra megy fel, mert csak egy gyári hűtőt használok.

2009. okt. 20. 09:30
 2/8 anonim ***** válasza:

WinXP alapból ki tudja használni a speedstep lehetőséget.

Ez nem egy új gép, a prociból itélve 3-4-5 éves lehet. Előszöris kikéne fújni a port a proci hűtőbordái közül (kompresszorral vagy sűrített levegő spével). Ha van lehetőséged és kicsit értesz hozzá, érdemes leszedni a hűtőbordát, és ugy tisztítani, újra szilikonozni a proci tetejét és ellenőrizni azt visszarakáskor, hogy rendesen fentvan a procin a hűtőborda.

Ha még nem volt kipucolva a géped a néhány év alatt, ez olyan 15°C lehűlést is jelenthet! Főleg a por...

2009. okt. 20. 10:36
 3/8 anonim ***** válasza:
Prescott P4-eknél ne csodálkozz, ha fűtenek rendesen. Nem kevés a gyári hűtő hozzá, talán nincs rendesen paszta alatta, vagy nem fexik rendee fel. Használtam én is 3ezres P4-et gyári cingár hűtővel és terhelés alatt nálam is elérte a 70fokot. Ha kevés a hűtő, akkor pedig mindenképp új, nagyobb vásárlásában törd a fejedet.
2009. okt. 20. 10:54
 4/8 A kérdező kommentje:

Igen, az alaplap és a proci 4 éve jött ki. De nálam új, a hűtő is vadi új, tiszta, bár én raktam fel, és kollégától kaptam hozzá pasztát is, de nem néztem meg, hogy illeszkedik-e rendesen. Mivel az alaplap beszerelése után raktam rá a hűtőt, nem tudtam már megnézni, ez volt az első ilyen szerelésem.

Lehet, majd szét kapom újra, de előtte lefényképezem, hogy mi, hova van dugva, mert ezt is egy tapasztaltabb kolléga segített kiokoskodni.

Azt megtudnátok mondani, hogy a Speedstep-el mi a teendő?

2009. okt. 20. 11:09
 5/8 anonim ***** válasza:

Semmit nem kell tenned a speedstep-pel kapcsolatban. Ha az XP olyan hardvert talál, aminél ilyen lehetőséget tud használni, akkor használja. Gyakorlatilag észrevétlenül. Terhelve úgysem megoldás a működési freki csökkentése.

Ha tényleg új a hűtő és tapasztalat nélkül tetted fel, lehet, hogy valamelyik lábat nem nyomtad elég erősen be. Emiatt, ha csak tizedmillimétert is eláll a borda a prictól, máris sokat romlik a hűtés. Az a baj, hogy azt sem tudom mondani, hogy tök erőből nyomd rá, mert nem tudom mennyire vagy erős és nem kéne megreccsenteni az alaplapot és a procit is :) Mindenesetre elég erősen kell nekifeszülni, hogy rendesen illeszkedjen a hűtés.

2009. okt. 20. 11:34
 6/8 anonim ***** válasza:
Nekem mindig kikapcsolt a gépem a proci hűtés miatt!Amit a másodig válaszadó írt sokat segített!Az újrapasztázás óta semmi problémája nincs a hűtésnek.
2009. okt. 20. 12:48
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszi, majd szétszedem újra, csak más sorrendben rakom össze.
2009. okt. 20. 14:27
 8/8 anonim ***** válasza:
Tök mindegy hogy hol kezded a pöcköket lenyomkodni, de ha lenyomod az elsőt, akkor utána a vele szemköztit nyomd le. Ne körbe menyj.
2009. okt. 20. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!